Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Europa wyprodukuje więcej wieprzowiny

Obrazek

Chociaż 2020 r. nie był łatwy dla branży, produkcja wieprzowiny w Europie wzrosła. Prognozy KE sugerują podobny scenariusz na rok bieżący.

Paulina Janusz-Twardowska27 maja 2021, 14:09
W całej Unii Europejskiej eksperci spodziewają się uboju 256 mln świń, co oznacza wzrost o 1 mln w porównaniu z 2020 r. i o 11 mln w stosunku do roku 2016.

Spadek w Niemczech

Podobnie jak w latach poprzednich, siłą napędową Europy jest Hiszpania, gdzie produkcja rośnie o 5% rocznie. Znacznie wyższej liczby ubojów oczekuje się także w Danii ze względu na ograniczony eksport prosiąt – zwłaszcza dp Niemiec. W większości krajów Wspólnoty, w tym w Polsce, prognozuje się zwiększenie produkcji o 1–2%. Natomiast w Niemczech spodziewany jest duży spadek. Zmniejszyła się tam bowiem wyraźnie liczba loch i import warchlaków. Na minusie w tym roku będą również Holendrzy i Portugalczycy.

Ceny świń

W ubiegłym roku ceny żywca wieprzowego znalazły się pod presją w całej Europie. W porównaniu z 2019 r. tuczniki były tańsze o średnio około 13 Ct/kg. W Niemczech wybuch ASF doprowadził do załamania cen, z kolei w Hiszpanii eksport do Chin działał stabilizująco. Spadki odnotowano we wszystkich krajach, za wyjątkiem Danii, gdzie załamanie przyszło już w 2019 r. Podobnie było w I kw. br., w którym ceny były średnio o 27% niższe niż w analogicznym okresie 2020 r. W kolejnych miesiącach eksperci zapowiadają stabilizację na rynku.


Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)