StoryEditor

Europa wyprodukuje więcej wieprzowiny

Chociaż 2020 r. nie był łatwy dla branży, produkcja wieprzowiny w Europie wzrosła. Prognozy KE sugerują podobny scenariusz na rok bieżący.
27.05.2021., 14:05h
W całej Unii Europejskiej eksperci spodziewają się uboju 256 mln świń, co oznacza wzrost o 1 mln w porównaniu z 2020 r. i o 11 mln w stosunku do roku 2016.

Spadek w Niemczech

Podobnie jak w latach poprzednich, siłą napędową Europy jest Hiszpania, gdzie produkcja rośnie o 5% rocznie. Znacznie wyższej liczby ubojów oczekuje się także w Danii ze względu na ograniczony eksport prosiąt – zwłaszcza dp Niemiec. W większości krajów Wspólnoty, w tym w Polsce, prognozuje się zwiększenie produkcji o 1–2%. Natomiast w Niemczech spodziewany jest duży spadek. Zmniejszyła się tam bowiem wyraźnie liczba loch i import warchlaków. Na minusie w tym roku będą również Holendrzy i Portugalczycy.

Ceny świń

W ubiegłym roku ceny żywca wieprzowego znalazły się pod presją w całej Europie. W porównaniu z 2019 r. tuczniki były tańsze o średnio około 13 Ct/kg. W Niemczech wybuch ASF doprowadził do załamania cen, z kolei w Hiszpanii eksport do Chin działał stabilizująco. Spadki odnotowano we wszystkich krajach, za wyjątkiem Danii, gdzie załamanie przyszło już w 2019 r. Podobnie było w I kw. br., w którym ceny były średnio o 27% niższe niż w analogicznym okresie 2020 r. W...
Pozostało 14% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 00:50