Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Europejski rynek świń przeżywa dramat - wszystko przez COVID-19 i ASF

Obrazek

Ceny żywca wieprzowego w całej Europie pozostawiają wiele do życzenia. Determinowane są przez wciąż obecny ASF i nieustępującą epidemię koronawirusa.

Dominika Mulak11 listopada 2020, 08:00

W Niemczech zakłady mięsne przez zakażenia COVID-19 wśród pracowników wciąż są niewydolne. Z tego powodu aż 633 tys. tuczników nie zostało odebrane z chlewni i niestety nie zapowiada się, aby ta sytuacja się zmieniła, wręcz przeciwnie, presja związana z rosnącą liczbą nieodebranych do uboju świń w Niemczech będzie rosła.

Pojawiające się co rusz nowe przypadki afrykańskiego pomoru świń też komplikują sytuację na rynku trzody chlewnej. - Rynek chiński, japoński i koreański pozostają zamknięte do niemieckiej wieprzowiny z powodu wykrycia przypadków ASF u dzików. Do tej pory ponad 100 przypadkó w ASF u dzików. Ostatnio wirus pojawił się w nowym landzie – Saksonii - napisał w komunikacie Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej. Dotychczasowe rozmowy niemiecko-chińskie na temat regionalizacji nie przyniosły pozytywnych rezultatów.

Mimo wszystko cena skupu tuczników w notowaniach na giełdzie VEZG kolejny tydzień pozostała na niezmienionym poziomie 1,27 €/kg (wbc).


Więcej za mniej

- W Unii Europejskiej podaż żywca wieprzowego sezonowo rośnie. Coraz więcej tuczników i o większej masie oferowanych jest do sprzedaży - napisano w komunikacie. Niestety ceny na małej giełdzie spadają. - ISN informuje o spadku ceny skupu tuczników w Hiszpanii o 2 eurocenty, we Francji o jeden eurocent. Na polskim rynku cen skupu żywca wieprzowego notuje niewielkie spadki - podano.

Eksport unijnej wieprzowiny do Chin pozostaje na wysokim poziomie. Docierają jednak pierwsze sygnały z różnych krajów o mniejszych zamówieniach o spadających cenach na chińskim rynku.

- Wiele krajów wprowadziło obostrzenia dotyczące zamknięcia branży gastronomicznej oraz imprez masowych, co odbije się na konsumpcji wieprzowiny. Zakłady z licencją na eksport do Chin, których pracownicy zostali zakażeni koronawirusem są zmuszane do wstrzymywania wysyłki produktów wieprzowych z powodu polityki władz chińskich, które obawiają się przeniesienia wirusa wraz z żywnością - uważa prezes KZP-PTCH.

Źródło: www.kzp-ptch.pl



Picture of the author
Autor Artykułu:Dominika Mulak
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)