Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie: Jak maksymalnie wykorzystać potencjał genetyczny?

06.06.2019

Drukuj

Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie: Jak maksymalnie wykorzystać potencjał genetyczny?

Artykuł dostępny

Światowy przemysł trzody chlewnej doświadcza wahań w obliczu licznych wyzwań chorobowych, zdominowanych przez ASF, który przesłania inne ważne ekonomicznie wyzwania, do których należy zaliczyć: dążenie do zmniejszenia stosowania antybiotyków, zwiększenie dobrostanu zwierząt, odpowiedzialność za środowisko, jak również potrzeba poprawy wydajności ekonomicznej. W tych warunkach hodowcy trzody chlewnej, przetwórcy, dostawcy żywności i oczywiście ci, którzy skupiają się na ulepszaniu genetycznym, są bezpośrednio zaangażowani w rozwój przemysłu trzodowego.

r e k l a m a

Pierwszą sesję poświęconą genetyce w hodowli świń rozpoczęli red. Anna Kurek wraz z Karolem Bujoczkiem, red. naczelnym top agrar Polska. 

Genetyka – nauka w służbie praktykom 


Każdy, doświadczony hodowca trzody chlewnej zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna w produkcji świń jest genetyka. Warto dowiedzieć się, jak właściwie to wszystko się zaczęło.... A dziś mamy szczególną okazję, ponieważ na naszym Forum Rolników i Agrobiznesu - Świnie pojawił się niezwykły, bardzo ważny dla świata genetyki gość - Dr Glen Illing, dyrektor generalny Instytutu Roslin, będącego częścią Uniwersytetu w Edynburgu, w Szkocji od lat zajmuje się biologią rozwojową, genetyką i genomiką

Polecany artykuł

Konferencja w Polanicy Zdroju: co grozi krowie w okresie międzyciążowym?

Ale to nie wszystko, skąd znamy tego naukowca i Instytut? Roslin Institute zyskał sławę dzięki stworzeniu owcy Dolly, pierwszego ssaka sklonowanego z komórki dorosłego osobnika, który udowodnił, że wyspecjalizowane komórki mogą być wykorzystane do stworzenia dokładnej kopii zwierzęcia.

Roslin Institute, z ponad 600 naukowcami, ponad 200 milionami funtów zainwestowanymi w infrastrukturę i rocznym budżetem badawczym na biotechnologię zwierząt, wynoszącym ponad 30 mln funtów, poczynił niewyobrażalny postęp w przemyśle świńskim.

Instytut kierował pracami, których celem było rozszyfrowanie kodu genetycznego świni domowej. W efekcie tych prac została poznana kompletna sekwencja DNA dla świń i opracowano pierwszy atlas ekspresji genów świni. Od tego czasu badania doprowadziły do stworzenia świń odpornych na PRRS i Pig 26, urodzonych z pojedynczą delecją jednego z 3 miliardów sekwencji chemicznych swojego genomu, odpornych na afrykański pomór świń.

Wiele wysiłku włożono w zrozumienie tych przełomowych odkryć i prowadzone są dalsze badania nad kolejnymi celami związanymi z edycją genów. Co ciekawe, Roslin Technologies jest partnerem Danish Genetics, ściśle współpracującym z fermami hodowlanymi i namnażającymi Danish Genetics, dostarczając ocen genetycznych zwierząt, szacowanych wartości hodowlanych, wskaźników selekcji i prowadzącym program genomiczny, tak aby ustanowić solidne podstawy do napędzania silnika genetycznego.

Działania te są bazą dla niezawodnej wydajności produkcji dzisiaj i w przyszłości, dzięki uzyskiwaniu coraz większych korzyści z każdego zwierzęcia hodowlanego.

– Ogromne ilości danych związanych z wynikami ekonomicznymi, reprodukcją i przyrostami zbierane są każdego tygodnia z ferm hodowlanych i ferm komercyjnych, a dzięki nim tworzone są rozległe programy hodowlane. Mają na celu hodowlę świń o wysokiej zdolności produkcyjnej, gdzie lochy rodzą wiele żywych prosiąt, które charakteryzują się wysokim tempem wzrostu w połączeniu z niskim spożyciem paszy i dobrą mięsnością. Wszystkie te cechy skutkują dobrym postępem hodowli i wyższymi zwrotami inwestycji dla hodowców, producentów żywca i przetwórców mięsa – tłumaczył Glen Illing z Istytut Roslin

Na tym praca tej dziedziny genetyki nie kończy się, bo to jedynie początek kolejnych kroków nauki. Na fermach Danish Genetics zainstalowano urządzenia badawcze w celu uzyskiwania jeszcze większej ilości danych. 270 zaawansowanych automatów paszowych zbiera dane dotyczące efektywności żywienia. Trwają badania rozbiorowe z wykorzystaniem najnowszych technologii, aby lepiej zrozumieć dzisiejsze produkty i dostarczyć jeszcze więcej danych. 

Jakie są globalne trendy w genetyce?


O tym jakie trendy dominują w genetyce trzody chlewnej, podczas wykładu naszego Forum opowiedział Stanisław Niemyjski z Choice Genetics. 
Świat stawia coraz większe wyzwania przed firmami genetycznymi, nie mają łatwego zadania – wymagania mają hodowcy, przetwórcy, handel i konsumenci. Odpowiedzią na te oczekiwania są zwierzęta o zrównoważonej genetyce, czyli wydajnej, przewidywalnej, bezobsługowa i łatwo adaptującej się do różnych warunków chowu. Dla profesjonalnych hodowców, prowadzących produkcję trzody niezależnie od cyklów koniunkturalnych to wartości o kluczowym znaczeniu – wpływające na ekonomikę produkcji. 

– Fermy rosną i rosną… a wraz z nimi zagrożenia, co niestety prowokuje problemy. Skala produkcji powinna mieć swoje granice, nie można tego rozwijać bez końca. Technologia idzie do przodu, niestety reszta nie nadąża... - mówił dr Stanisław Niemyjski z Choice Genetics. 

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek oleju: Ukraina zwiększyła o 48% eksport oleju rzepakowego do UE

Czytaj

Galeria zdjęć

Dr Glen Illing, dyrektor generalny Instytutu Roslin, będącego częścią Uniwersytetu w Edynburgu, w Szkocji. Zajmuje się biologią rozwojową, genetyką i genomiką. Instytut Roslin zasłynął w opinii publicznej, klonując w 1996 r. pierwszego ssaka – owcę Dolly.
dr Stanisław Niemyjski, absolwent Akademii Podlaskiej w Katedrze Hodowli Trzody Chlewnej.
Grzegorz Chrostowski, Zootechnik, praktyk, konsultant  i koordynator do spraw produkcji trzody chlewnej.
Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie, Licheń Stary
Pokaż więcej zdjęć z tej galerii

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii