Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.plZaloguj
Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Jacek Jagiełłowicz, prezes spółki Agro Gobarto: jak funkcjonuje chlewnia w Zalesiu?

Od kilku miesięcy jest już pełna obsada ponad 6 tysięcy loch hodowli zarodowej trzody chlewnej Gobarto, położonej niedaleko Namysłowa na Opolszczyźnie. Rozmawiamy z Jackiem Jagiełłowiczem, jak funkcjonuje chlewnia.

 
13 września 2021, 13:17

Inwestycja w Zalesiu pozwala rozwijać firmie własną hodowlę trzody chlewnej, a tym samym współpracę z rolnikami z programu Gobarto 500, do których trafiają zwierzęta. 

Warta prawie 100 mln zł inwestycja ogrzewana jest wyłączenie za pomocą zielonej energii, ponieważ obiekty hodowlane zostały połączone z biogazownią. To do niej trafia gnojowica, z której następnie powstaje metan. Zasila on silniki kogeneracyjne wytwarzające energię elektryczną i cieplną.

W Zalesiu wykorzystywane są wyłącznie wodne instalacje grzewcze. Wszystkie obiekty inwentarskie zostały wyposażone w system wentylacji mechanicznej, opartej na sterowanych czujnikami temperatur wlotach powietrza i kominach wentylacyjnych z regulowanymi elektronicznie przepustnicami. Umożliwiają one płynną regulację przepływu powietrza przez komin.

Największą innowacją technologiczną jest indywidualny system żywienia loch – tzw. Easy Slider. Jego zastosowanie jest możliwe dzięki wyposażeniu wszystkich loch w specjalne chipy. 

 

Autor: dr Mariusz Drożdż




Ważne Tematy