StoryEditor

Jacek Jagiełłowicz, prezes spółki Agro Gobarto: jak funkcjonuje chlewnia w Zalesiu?

Od kilku miesięcy jest już pełna obsada ponad 6 tysięcy loch hodowli zarodowej trzody chlewnej Gobarto, położonej niedaleko Namysłowa na Opolszczyźnie. Rozmawiamy z Jackiem Jagiełłowiczem, jak funkcjonuje chlewnia.  
13.09.2021., 15:09h

Inwestycja w Zalesiu pozwala rozwijać firmie własną hodowlę trzody chlewnej, a tym samym współpracę z rolnikami z programu Gobarto 500, do których trafiają zwierzęta. 

Warta prawie 100 mln zł inwestycja ogrzewana jest wyłączenie za pomocą zielonej energii, ponieważ obiekty hodowlane zostały połączone z biogazownią. To do niej trafia gnojowica, z której następnie powstaje metan. Zasila on silniki kogeneracyjne wytwarzające energię elektryczną i cieplną.

W Zalesiu wykorzystywane są wyłącznie wodne instalacje grzewcze. Wszystkie obiekty inwentarskie zostały wyposażone w system wentylacji mechanicznej, opartej na sterowanych czujnikami temperatur wlotach powietrza i kominach wentylacyjnych z regulowanymi elektronicznie przepustnicami. Umożliwiają one płynną regulację przepływu powietrza przez komin.

Największą innowacją technologiczną jest indywidualny system żywienia loch – tzw. Easy Slider. Jego zastosowanie jest możliwe dzięki wyposażeniu wszystkich loch w specjalne chipy. 

 

Autor: dr Mariusz Drożdż



Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 16:39