Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Jak dorobić na rolniczym handlu detalicznym?

Obrazek

Swojskie wędliny… któż ich nie lubi? Podpowiadamy, jak na nich zarobić, bo rolniczy handel detaliczny umożliwia skrócenie łańcucha dostaw.

Anna Kurek27 lutego 2020, 06:00

Rolniczy handel detaliczny (RHD) i przetwórstwo w gospodarstwie od trzech lat daje możliwość dodatkowego dochodu w gospodarstwach rodzinnych. Każdego miesiąca przybywa rolników sprzedających swoje wyroby. Producenci świń też upatrują w tym szansy na dodatkowe przychody.

O ile w pierwszych dwóch latach działalności RHD możliwa była jedynie sprzedaż do ostatecznego konsumenta, o tyle na początku zeszłego roku przepisy zostały zmienione. Dopuszczona została sprzedaż do sklepów ze zdrową żywnością, restauracji, stołówek i gospodarstw agroturystycznych. Zwiększyło to pole manewru i zachęciło potencjalnych zainteresowanych, gdyż okazało się, że swojskie wyroby można produkować nawet we własnej kuchni.


Niezbędne wymogi

Co jednak warto wiedzieć o RHD? Jakie są przepisy dopuszczające tego rodzaju produkcję w gospodarstwach produkujących żywiec wieprzowy?
Rolniczy handel detaliczny nie podlega, jak MOL, zatwierdzeniu, a jedynie rejestracji. Podstawowym wymogiem jest zatem złożenie na 30 dni przed rozpoczęciem planowanej działalności wniosku do właściwego powiatowego lekarza weterynarii. Produkowana żywność musi pochodzić w całości lub części (min. 50%) z własnego chowu lub hodowli. Wieprzowina do wytwarzania produktów i wyrobów mięsnych musi pochodzić z uboju w rzeźni. Nie wolno wprowadzać do obrotu mięsa pochodzącego z uboju gospodarczego.

Co ważne z punktu widzenia rolników, nie ma konieczności wykonywania projektu technologicznego, produkcja może odbywać się w domowej kuchni za pomocą urządzeń domowych. Musi jednak spełniać minimalne wymogi sanitarne, analogiczne do MOL.


Chcesz wiedzieć więcej o wymaganiach odnośnie do RHD? Zapraszamy do lektury marcowego wydania programu specjalnego „top świnie”.



Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)