Jaka przyszłość czeka rynek świń w UE?
Jeżeli chińsko-amerykańska wojna handlowa potrwa dłużej możemy spodziewać się w krótkim czasie wzmożonego chińskiego importu z krajów unijnych w szczególności z Niemiec, Hiszpanii, Danii i Holandii. A to na pewno przełoży się na dalszy wzrost cen żywca wieprzowego na rynku unijnym. Tymczasem cały rynek światowy wciąż pozostaje pod ogromną presją rozprzestrzenianie się wirusa ASF.
Ogłoszenie przez rząd USA nowych 10% taryf celnych na chińskie produkty od 1 września 2019 roku oraz informacja o chińskich retorsjach wstrzymujących import wszystkich produktów rolnych pochodzących z USA spowodowało spadek notowań wieprzowiny na giełdzie w Chicago. Cena tusz wieprzowych spadła w kontraktach na październik i grudzień 2019 r. Jeżeli wojna handlowa Chiny-USA potrwa dłużej możemy spodziewać się w krótkim czasie wzmożonego chińskiego importu z krajów unijnych w szczególności z Niemiec, Hiszpanii, Danii i Holandii, co przełoży się na wzrost cen żywca wieprzowego na rynku unijnym - napisał w komunikacie Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Rozprzestrzeniający się wirus ASF na świecie wywiera coraz większą presję na handel wieprzowiną. Z jednej strony obserwujemy spadek produkcji wieprzowiny w krajach azjatyckich dotkniętych chorobą, wzrost światowego popytu i rosnące ceny. Z drugiej, poza USA, nie widać zdecydowanego wzrostu produkcji. W krajach unijnych dotkniętych wirusem ASF brak jest optymizmu do rozwijania produkcji pomimo, że większy eksport z UE do Chin podniesie ceny żywca wieprzowego nie tylko w krajach eksportujących, ale w całej Unii Europejskiej. W USA oczekiwany jest wzrost produkcji dopiero w drugiej połowie 2019 roku. Jednakże wojna handlowa pomiędzy Chinami i USA może uniemożliwić eksport nadwyżki mięsa wieprzowego do Państwa Środka.
ASF w Azji w natarciu
Według Rabobank pogłowie świń w Chinach już spadło o 40% rok do roku. Chińska produkcja wieprzowiny będzie spadała przez kolejne 12 miesięcy. Eksperci uważają, że odbudowa pogłowia i produkcji wieprzowiny w Chinach może potrwać 5 lat. Z kolei z danych Departamentu Rolnictwa USA z powodu ASF na terytorium Chin szacowane pogłowie świń w 2019 roku wyniosło 340 mln sztuk, czyli spadło o 1/5. Eksperci z USDA przewidują dalszy spadek pogłowia o 10% w 2020 roku. Od 2018 roku obserwowana jest masowa likwidacja stada podstawowego. Według nieoficjalnych danych w 2019 roku liczba macior spadła do 26 mln sztuk, czyli o 30% - podał w komunikacie Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Na pewno nic nie wskazuje, że będzie lepiej. Liczba ognisk oficjalnie zgłoszonych do OIE z tereny Chin wynosi 144 (do 2 lipca 2019), jednakże dane te są mało wiarygodne. Od pierwszego ogniska w Chinach w sierpniu 2018 roku wirus rozprzestrzenił się na kraje ościenne: Mongolię, Wietnam, Hongkong, Kambodżę, Laos i Koreę Północną. Wirus był wykrywany na granicy Japonii, Korei Południowej, Filipinach, Australii i Tajwanu w żywności przewożonej z Chin. wk