Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Jaka przyszłość czeka rynek świń w UE?

Obrazek

Jeżeli chińsko-amerykańska wojna handlowa potrwa dłużej możemy spodziewać się w krótkim czasie wzmożonego chińskiego importu z krajów unijnych w szczególności z Niemiec, Hiszpanii, Danii i Holandii. A to na pewno przełoży się na dalszy wzrost cen żywca wieprzowego na rynku unijnym. Tymczasem cały rynek światowy wciąż pozostaje pod ogromną presją rozprzestrzenianie się wirusa ASF.

wk8 sierpnia 2019, 09:47

Ogłoszenie przez rząd USA nowych 10% taryf celnych na chińskie produkty od 1 września 2019 roku oraz informacja o chińskich retorsjach wstrzymujących import wszystkich produktów rolnych pochodzących z USA spowodowało spadek notowań wieprzowiny na giełdzie w Chicago. Cena tusz wieprzowych spadła w kontraktach na październik i grudzień 2019 r. Jeżeli wojna handlowa Chiny-USA potrwa dłużej możemy spodziewać się w krótkim czasie wzmożonego chińskiego importu z krajów unijnych w szczególności z Niemiec, Hiszpanii, Danii i Holandii, co przełoży się na wzrost cen żywca wieprzowego na rynku unijnym - napisał w komunikacie Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Rozprzestrzeniający się wirus ASF na świecie wywiera coraz większą presję na handel wieprzowiną. Z jednej strony obserwujemy spadek produkcji wieprzowiny w krajach azjatyckich dotkniętych chorobą, wzrost światowego popytu i rosnące ceny. Z drugiej, poza USA, nie widać zdecydowanego wzrostu produkcji. W krajach unijnych dotkniętych wirusem ASF brak jest optymizmu do rozwijania produkcji pomimo, że większy eksport z UE do Chin podniesie ceny żywca wieprzowego nie tylko w krajach eksportujących, ale w całej Unii Europejskiej. W USA oczekiwany jest wzrost produkcji dopiero w drugiej połowie 2019 roku. Jednakże wojna handlowa pomiędzy Chinami i USA może uniemożliwić eksport nadwyżki mięsa wieprzowego do Państwa Środka.


ASF w Azji w natarciu

Według Rabobank pogłowie świń w Chinach już spadło o 40% rok do roku. Chińska produkcja wieprzowiny będzie spadała przez kolejne 12 miesięcy. Eksperci uważają, że odbudowa pogłowia i produkcji wieprzowiny w Chinach może potrwać 5 lat. Z kolei z danych Departamentu Rolnictwa USA z powodu ASF na terytorium Chin szacowane pogłowie świń w 2019 roku wyniosło 340 mln sztuk, czyli spadło o 1/5. Eksperci z USDA przewidują dalszy spadek pogłowia o 10% w 2020 roku. Od 2018 roku obserwowana jest masowa likwidacja stada podstawowego. Według nieoficjalnych danych w 2019 roku liczba macior spadła do 26 mln sztuk, czyli o 30% - podał w komunikacie Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Na pewno nic nie wskazuje, że będzie lepiej. Liczba ognisk oficjalnie zgłoszonych do OIE z tereny Chin wynosi 144 (do 2 lipca 2019), jednakże dane te są mało wiarygodne. Od pierwszego ogniska w Chinach w sierpniu 2018 roku wirus rozprzestrzenił się na kraje ościenne: Mongolię, Wietnam, Hongkong, Kambodżę, Laos i Koreę Północną. Wirus był wykrywany na granicy Japonii, Korei Południowej, Filipinach, Australii i Tajwanu w żywności przewożonej z Chin. wk



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)