StoryEditor

Jakie wyzwania ma przed sobą największy koncern mięsny w Polsce? Łukasz Dominiak, rzecznik prasowy Animex Foods

Połowa ubijanych w zakładach Animex tuczników pochodzi z tuczu kontraktowego. Firma współpracuje obecnie z 4 tys. rolników, dodatkowo Agri Plus kooperuje z ponad tysiącem hodowców, którzy dysponują 1,5 mln miejsc tuczu oraz posiadają blisko 93,5 tys. macior. 
09.07.2022., 11:07h

– Naszym celem jest utrzymanie proporcji 50% z wolnego rynku i 50% z kontraktów w zaopatrzeniu się w surowiec wieprzowy – mówi Łukasz Dominiak, rzecznik prasowy Animex Foods, zakładów wchodzących w skład koncernu Smithfield Foods.

Jak firma poradziła sobie w ostatnich latach, jakie są wyzwania i przyszłość branży? Jak zabezpiecza sobie surowiec w czasach, gdy rolnicy lawinowo rezygnują z produkcji świń? Obejrzyj wywiad.

pj-t
zdjęcia: dr Mariusz Drożdż

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 15:03