Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Jakie wyzwania ma przed sobą największy koncern mięsny w Polsce? Łukasz Dominiak, rzecznik prasowy Animex Foods

Połowa ubijanych w zakładach Animex tuczników pochodzi z tuczu kontraktowego. Firma współpracuje obecnie z 4 tys. rolników, dodatkowo Agri Plus kooperuje z ponad tysiącem hodowców, którzy dysponują 1,5 mln miejsc tuczu oraz posiadają blisko 93,5 tys. macior. 

Paulina Janusz-Twardowska10 lipca 2022, 08:00

– Naszym celem jest utrzymanie proporcji 50% z wolnego rynku i 50% z kontraktów w zaopatrzeniu się w surowiec wieprzowy – mówi Łukasz Dominiak, rzecznik prasowy Animex Foods, zakładów wchodzących w skład koncernu Smithfield Foods.

Jak firma poradziła sobie w ostatnich latach, jakie są wyzwania i przyszłość branży? Jak zabezpiecza sobie surowiec w czasach, gdy rolnicy lawinowo rezygnują z produkcji świń? Obejrzyj wywiad.

pj-t
zdjęcia: dr Mariusz Drożdż



Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)