StoryEditor

KE o skoncentrowanym sektorze świń w UE: 2% rolników produkuje 75% wieprzowiny

Jak wygląda z punktu widzenia Komisji Europejskiej unijny rynek wieprzowiny? Wydaje się, że zupełnie inaczej, niż z naszej. Bruksela twierdzi, że ma do czynienia z rynkiem bardzo mocno skoncentrowanym, którego mocną stroną jest eksport. Co mówią dane?
04.02.2022., 10:02h

Przy okazji odpowiedzi na wniosek państw członkowskich o przeprowadzenie interwencji na rynku wieprzowiny Komisja Europejska przekazała szereg ważnych informacji dotyczących sektora wieprzowiny.

Z punktu widzenia Brukseli

Wynika z nich, że w UE każdego roku poddaje się ubojowi 250 milionów świń. Na rynku działa 1,5 miliona producentów trzody chlewnej, a produkcja jest bardzo mocno skoncentrowana.

Zaledwie 2% producentów odpowiada za 75% produkcji, która z kolei koncentruje się w kilku państwach członkowskich. Trzy z nich (Hiszpania, Niemcy i Francja) odpowiadają za ponad 50% produkcji całej UE.

Z kolei w Rumunii jest 60% wszystkich ferm trzody chlewnej w UE, ale 99% ma mniej niż 10 świń. Na drugim końcu znajduje się Dania, która stanowi mniej niż 1% wszystkich ferm trzody chlewnej w UE, ale 72% ma ponad 1000 świń.

Rynek zorientowany na eksport

Zdaniem Komisji Europejskiej bilans handlowy UE w przypadku wieprzowiny jest niezwykle pozytywny. UE jest bowiem najważniejszym światowym eksporterem produktów wieprzowych, wyprzedzając Stany Zjednoczone, Kanadę i Brazylię. Importując przy tym tylko bardzo małe ilości.

Eksport jest w dużej mierze napędzany popytem z rynków azjatyckich. W ostatnich latach nastąpił bardzo silny wzrost eksportu, w szczególności do Chin. Wzrost ten zakończył się wraz z ożywieniem chińskiej produkcji i późniejszym niższym popytem importowym. Niemniej jednak Chiny są nadal pierwszym miejscem przeznaczenia produktów wieprzowych z UE.

Aby zmniejszyć swoją zależność od rynku chińskiego, eksporterzy z UE poszukują alternatywnych rynków. W tym kontekście warto wspomnieć o Filipinach i Korei Południowej. Jednak zwiększony eksport do innych miejsc nie zrównoważy mniejszych wolumenów eksportowanych do Chin.

Hiszpania, Dania, Holandia i Niemcy to czołowi eksporterzy UE, którzy łącznie pokrywają trzy czwarte eksportu UE (6 mln ton w 2020 r.).

Problem z ASF

Niestety w handlu wieprzowiną znacząca rolę odgrywa również ASF. Wiele krajów trzecich blokuje dostęp do rynku dla państw UE, w których występuje choroba. Tak jest w przypadku głównych krajów docelowych UE, czyli Chin, Japonii, Korei Południowej i inne krajów, głównie azjatyckich. Oznacza to, że ​​państwa członkowskie, takie jak Niemcy czy Polska, mają zakaz eksportu do tych krajów.

wk
fot. M. Drożdż

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 06:08