🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Kiedy wzrosną ceny świń? Odpowiada szef niemieckiej giełdy VEZG.

19.06.2021

Drukuj

Kiedy wzrosną ceny świń? Odpowiada szef niemieckiej giełdy VEZG.

r e k l a m a

  Paulina Janusz-Twardowska: Nie niemieckim rynku ceny świń nieoczekiwanie spadły, niestety w Polsce stawki podążyły za niemieckimi. Skąd to załamanie na rynku?

Albert Hortmann–Scholten: Popyt ze strony niemieckich rzeźni jest na tyle duży, że tuczniki schodzą regularnie z rynku. Niemniej jednak ubojnie, szczególnie te nastawione na eksport, próbują obniżyć ceny. Jako przyczynę wymieniają przede wszystkim niezadowalającą sprzedaż wieprzowiny. Handlarze mięsem zgłaszają, że na rynku pojawia się tańszy surowiec z innych krajów europejskich, zwłaszcza z Hiszpanii.

r e k l a m a

 

Paulina Janusz-Twardowska: Jeszcze niedawno Hiszpanie robili złote interesu na eksporcie do Chin...

Polecany artykuł

Nadal tanie tuczniki. Jakie prognozy na najbliższe tygodnie?

Albert Hortmann–Scholten: Tak, ale obecnie sprzedają mniej do Kraju Środka niż jeszcze kilka miesięcy temu – wiele azjatyckich kontraktów wygasa i nie zawsze są przedłużane lub ceny oferowane producentom są znacznie niższe niż wcześniej. Pomimo, że podaż tuczników w całych Chinach jest niewystarczające, ceny spadają i stąd presja na rynku. Paradoksalnie to efekt rozprzestrzeniania się kolejnej fali ASF w tym kraju. Niektóre fermy w panice wyprzedają tuczniki, nawet te które nie osiągnęły właściwej masy ubojowej. Zatem regionalnie ceny są coraz niższe. Podobny trend obserwujemy w innych krajach azjatyckich. To powoduje konsekwencje dla niektórych europejskich państw eksportujących, takich jak Francja, Dania czy Holandia i w zasadzie przekłada się na sytuację w całej Europie.

 

Paulina Janusz-Twardowska: Czego możemy się podziewać w najbliższych tygodniach na rynku niemieckim?

Albert Hortmann–Scholten: W kolejnych tygodniach w Niemczech oczekujemy niewiele większej podaży tuczników niż ostatnio, która powinna spotkać się z odpowiednim i stałym popytem. Letnia pogoda i dalsze łagodzenie ograniczeń związanych z pandemią koronawirusa prawdopodobnie dadzą pozytywne impulsy na rynku.

 

Paulina Janusz-Twardowska: Zatem kiedy ceny świń w Niemczech wzrosną?

Albert Hortmann–Scholten: Jestem optymistą i myślę, że na rynku na dobre poprawi się w sierpniu. Chińskie fermy wyprzedają się z tuczników, część poddawana jest utylizacji z powodu ASF. Za 8 tygodni zabraknie surowca na tamtejszym rynku, na czym skorzysta ponownie Hiszpania, Dania, Francja i inne kraje europejskie, które mają podpisane kontrakty eksportowe z Chinami.

Poza tym w Niemczech podaż tuczników będzie mniejsza. Już teraz tygodniowo na rynek kierowanych jest o około 70 do 80 tys. mniej tuczników niż w analogicznym okresie zeszłego roku. W kolejnych miesiącach może być ich jeszcze mniej. Według najnowszych prognoz w tym roku w Niemczech na haki trafi około 50 milionów tusz – 6% mniej niż w 2020 r. Ma to związek z wysokimi cenami surowców paszowych. Wiele z gospodarstw nastawionych na tucz otwarty zawiesiło produkcję świń – nie chcą kupować drogich mieszanek, a jeśli posiadają własne pola, wolą sprzedać zboża.

 

Paulina Janusz-Twardowska:  A jak postępują negocjacje niemiecko-chińskie ws. regionalizacji?

Albert Hortmann–Scholten: Niestety we wschodniej części Niemiec stwierdzamy coraz więcej przypadków ASF u dzików. To nie jest dobry sygnał dla Chin i utrudnia rozmowy o otwarciu granic dla wieprzowiny z pozostałych regionów kraju. Poza tym Kraj Środka nie cierpią teraz na braki wieprzowiny, co czyni ich pozycję silniejszą.

 

Więcej na temat sytuacji na światowym, europejskim oraz polskim rynku wieprzowiny dowiecie się podczas debaty pt. Jak w ostatnim roku zmienił się światowy i europejski rynek świń – nowe wyzwania dla branży i prognozy na przyszłe lata, którą redakcja top agrar Polska organizuje podczas III Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie już 25 czerwca 2021 roku. 

Poza
Albertem Hortmannem–Scholtenem udział w niej wezmą przedstawiciele producentów świń – członkowie Związku PolPig oraz grup producentów rolnych, branży mięsnej – reprezentanci Animex Foods oraz Good Valley, a także znawcy rynku, którzy naświetlą nam zmiany zachodzące w ostatnich miesiącach na europejskim i polskim rynku trzody chlewnej.

Wszyscy uczestnicy Forum, zarówno będący na konferencji osobiście, jak i on-line będą mogli zadać pytania naszym gościom.

 

By wziąć udział 25 czerwca 2021 r. w Forum należy zarejestrować się przez formularz zgłoszeniowy.

 Nie czekaj! Zapisz się już dziś – liczba miejsc ograniczona!

 

PROGRAM III FORUM ROLNIKÓW I AGROBIZNESU: ŚWINIE

 

Nowe wyzwania w organizacji produkcji świń

 

Zarządzanie produkcją trzody chlewnej w nowych realiach – wprowadzenie redakcji oraz wypowiedzi praktyków

ASF w Polsce – bieżąca sytuacji epizootyczna i perspektywy na uwalnianie regionów ze stref – dr Bogdan Konopka, główny lekarz weterynarii
Kto będzie mógł się rozwijać w Polsce – czy nowe przepisy zablokują inwestycje w produkcję trzody chlewnej? – Piotr Włodawiec, Kancelaria Prokurent
Topowe wyniki produkcyjne w wysokoplennych stadach dzięki precyzyjnemu żywieniu oraz wykorzystaniu najnowszych technologii.

Jak odsadzać prosięta po 2023 roku, czyli odchów prosiąt bez tlenku cynku

– prof. dr hab. Anna Czech, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Możliwości ograniczenia negatywnego wpływu gorzkiego smaku na pobranie paszy i wyniki produkcyjne trzody chlewnej – dr Marcin Kamiński, Lucta Polska
Niehormonalne metody zarządzania okresem poodsadzeniowym u loch – dr Wojciech Korczyński, Vetoquinol


Zdrowe stada utrzymywane w warunkach dobrostanu

Bezjarzmowe utrzymanie loch i kastracja prosiąt w znieczuleniu – czy czeka nas rewolucja w podejściu do produkcji świń? – prof. dr hab. Roman Kołacz, Instytut Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Jak nowe technologie wspomagają walkę ze zmiennym wirusem PCV2? – dr Agnieszka Mańka, Zoetis Polska
Właściwie przeprowadzone zasiedlenie chlewni i szybka ocena stanu zdrowotnego świń postawą opłacalnego tuczu – prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie, Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ-UR

DYSKUSJA RYNKOWA: Jak w ostatnim roku zmienił się światowy i europejski rynek świń – nowe wyzwania dla branży i prognozy na przyszłe lata.

Nie czekaj! Zapisz się już dziś – liczba miejsc ograniczona!


Polecane dla Ciebie:

article icon

Walka z dzikami trwa - nadal nie ma skutecznej strategii redukcji populacji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody