Kongres Mięsny w Warszawie - trudny moment na rynku
Dziś produkcja mięsa odbywa się w cieniu nie tylko afrykańskiego pomoru świń (ASF), ale również w cieniu afer dotyczących uboju niebadanego bydła. Być może te przejściowe problemy będą szansą, sygnałem do tego, aby wprowadzić nowe rozwiązania, które pomogą nawiązać i utrzymać poprawne relacje pomiędzy producentami żywca, zakładami mięsnymi i sieciami handlowymi. To pomogłoby stworzyć i wypromować polską markę.
Zwracała ona uwagę uczestników na to, że w niedalekiej przyszłości może pojawić się problem z dostępem do surowców. Chodzi głównie o żywiec wieprzowy ponieważ rolnicy produkują dziś poniżej opłacalności oraz w obliczu zagrożenia ASF. To przełożyło się na rezygnację z hodowli. – O 7% spadło pogłowie, a o blisko 20% obniżyła się liczebność stada loch – wskazywała niepokojące dane Marta Skrzypczyk.
Od pola do stołu
Do debaty „od pola do stołu” usiedli przedstawiciele handlu, zakładów mięsnych, banków, a także rolników – producentów żywca. Dotyczyła ona znaczenia dobrych relacji w ramach całego łańcucha żywnościowego i tego jak zmiany w stylu życia Polaków wpływają na rynek. – Utożsamiamy się z rolnikami i mamy świadomość, że obecnie produkują oni często na pograniczu opłacalności – mówiła Anna Olewnik-Mikołajewska, prezes zarządu ZM Olewnik.Wyzwania w handlu
– Ceny produktów spożywczych na półkach w dyskontach są niższe niż producent oferuje mniejszym sklepom. Dlatego te nie są w stanie konkurować z dużymi sieciami. Trzeba jednak wiedzieć, że w tak niskich cenach są tylko wybrane produkty, które najlepiej się sprzedają. Trafiają one do dyskontów w cenach równych kosztom wytworzenia – mówił Maciej Ptaszyński, dyrektor generalny Polskiej Izby Handlu. Jego zdaniem dlatego do mniejszych sklepów, które dysponują pełnym asortymentem przylgnęła łatka że są droższe. To na przestrzeni kilku lat może doprowadzić do likwidacji mniejszych sklepów. Producenci żywności muszą liczyć się z tym, że wówczas to dyskonty przejmą całkowicie rynek.Przeczytaj również
Kongres Mięsny w Warszawie - trudny moment na rynku
Kongres Mięsny w Warszawie - trudny moment na rynku
Sławomir Siezieniewski, TVP
Marta Skrzypczyk dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro, bank BGŻ BNP Paribas
René Maillard, Grzegorz Majchrzak, Marta Marczak, Anna Olewnik-Mikołajewska, Maciej Ptaszyński, Bartosz Urbaniak, Jacek Zarzecki, Karol Bujoczek, Łukasz Rawa
René Maillard, Grzegorz Majchrzak, Marta Marczak, Anna Olewnik-Mikołajewska, Maciej Ptaszyński, Bartosz Urbaniak, Jacek Zarzecki, Karol Bujoczek, Łukasz Rawa
Anna Olewnik-Mikołajewska prezes zarządu, Zakłady Mięsne Olewnik, Grzegorz Majchrzak, prezes, Wielkopolski Związek Hodowców Trzody Chlewnej, Karol Bujoczek, Top Agrar Polska, Jacek Zarzecki PZHiPBM
René Maillard, Grzegorz Majchrzak, Marta Marczak, Anna Olewnik-Mikołajewska, Maciej Ptaszyński, Bartosz Urbaniak, Jacek Zarzecki, Karol Bujoczek, Łukasz Rawa
René Maillard, Grzegorz Majchrzak, Marta Marczak, Anna Olewnik-Mikołajewska, Maciej Ptaszyński, Bartosz Urbaniak, Jacek Zarzecki, Karol Bujoczek, Łukasz Rawa
Anna Olewnik-Mikołajewska prezes zarządu, Zakłady Mięsne Olewnik, Grzegorz Majchrzak, prezes, Wielkopolski Związek Hodowców Trzody Chlewnej, Jacek Zarzecki PZHiPBM
René Maillard, Grzegorz Majchrzak, Marta Marczak, Anna Olewnik-Mikołajewska, Maciej Ptaszyński, Bartosz Urbaniak, Jacek Zarzecki,
René Mail, dyrektor, Belgian Meat Office, Marta Marczak dyrektor ds. strategii marek, PwC, Maciej Ptaszyński dyrektor generalny Polska Izba Handlu
Maciej Ptaszyński dyrektor generalny Polska Izba Handlu, René Mail, dyrektor, Belgian Meat Office,
René Maillard, Bartosz Urbaniak, Jacek Zarzecki
Kongres Mięsny w Warszawie - trudny moment na rynku
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie
Dalsza część dyskusji podczas Kongresu Mięsnego w Warszawie