Kontrole we francuskich rzeźniach. Inspektorzy z Chin nie mają dobrych intencji?

We wrześniu francuskie rzeźnie zostaną poddane kontroli przez chińskich inspektorów. Producenci mięsa nie ukrywają swojego zaniepokojenia.
We wrześniu francuskie rzeźnie trzody chlewnej zostaną skontrolowane przez chińskich inspektorów. Związek producentów mięsa Culture Meat obawia się, że inspektorzy z Chin „nie mają dobrych intencji”. Według Francuskiego Instytutu Hodowli Trzody Chlewnej (Ifip), w wyniku poprzedniej wizyty w Hiszpanii pięć rzeźni straciło zezwolenie na wywóz do Państwa Środka.
Culture Meat podejrzewa, że kontrole są wykorzystywane jako narzędzie do ograniczenia niepożądanego obecnie importu wieprzowiny. Zwiększona produkcja krajowa i wysoki import doprowadziły do sytuacji nadwyżki wieprzowiny i masowego spadku cen świń w Chinach w pierwszej połowie 2021 roku.
- Aby nie zagrozić ponownemu ożywieniu produkcji krajowej przy wysokich kosztach paszy i niskich cenach producenta, rząd w Chinach wywiera presję na organy wydające pozwolenia i importerów, aby ograniczyć import wieprzowiny - twierdzi stowarzyszenie.
Źródło: AgE
Culture Meat podejrzewa, że kontrole są wykorzystywane jako narzędzie do ograniczenia niepożądanego obecnie importu wieprzowiny. Zwiększona produkcja krajowa i wysoki import doprowadziły do sytuacji nadwyżki wieprzowiny i masowego spadku cen świń w Chinach w pierwszej połowie 2021 roku.
- Aby nie zagrozić ponownemu ożywieniu produkcji krajowej przy wysokich kosztach paszy i niskich cenach producenta, rząd w Chinach wywiera presję na organy wydające pozwolenia i importerów, aby ograniczyć import wieprzowiny - twierdzi stowarzyszenie.
Źródło: AgE
