Reklama zniknie za 11 sekund

Kupujemy mniej z Niemiec

Obrazek

W zeszłym roku od naszych zachodnich sąsiadów sprowadziliśmy blisko 950 tys. świń.

Paulina Janusz-Twardowska2 lutego 2015, 11:36

Niemcy to jeden z głównych dostawców żywca do Polski. Zza zachodniej granicy ubojnie kupują głównie tuczniki. Import prosiąt jest mniejszy – Polscy rolnicy preferują zakup warchalków duńskich i holenderskich. W 2014 r. sprowadziliśmy stamtąd prawie 950 tys. szt. trzody, tj. o 11,9% mniej niż rok wcześniej. Według prognoz, również w tym roku zakupy z Niemiec zmniejszą się. W 2012 r. i 2013 r. liczba zaimportowanych z Niemiec świń przekraczała 1 mln szt.
Ograniczenie sprzedaży żywca do Polski nie zachwiało niemieckim rynkiem. Jak podaje AMI, Niemcy znacznie wzmocnili swoją pozycję na rynkach austriackim i rumuńskim, gdzie sprzedali odpowiednio 597 tys. szt. (+23,3%) i 618 tys. szt. (+37,5%). Zwiększona sprzedaż zwierząt wynika głównie ze spadku pogłowia loch w tych krajach.
pj



Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)