Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Największa niemiecka ubojnia powoli wznawia pracę

16.07.2020

Drukuj

Największa niemiecka ubojnia powoli wznawia pracę

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Około 600 pracowników uboju i linii przetwarzania wieprzowej krwi może wejść na teren firmy i wrócić do swoich obowiązków - poinformowały wczoraj władze miasta.
Decyzję o dopuszczeniu zakładu mięsnego do pracy poprzedziły wielodniowe negocjacje między właścicielami firmy a lokalnymi władzami. Przedstawiony przez Tönnies plan higieniczny umożliwił stopniowy powrót to pełnej produkcji. Przewiduje on całkowite oddzielenie sektora uboju i przetwarzania krwi od pozostałej części zakładów. W ramach reżimu sanitarnego pracownicy mają zachować dystans społeczny, a między stanowiskami pracy pojawiły się osłony z pleksi. Wielokrotnie krytykowana wentylacja została zmodyfikowana tak, aby zagwarantować stałą wymianę powietrza.

Bezpośrednią przyczyną zwieszenia uboju i dalszej obróbki wieprzowiny w zakładach w Rheda-Wiedenbrück było wykrycie koronawirusa u około 1,4 tys. spośród ponad 7 tys. pracowników. Podobnie jak cała niemiecka branża mięsna, firma Tönnies w ostatnich latach przeszła w znacznym stopniu na system zatrudniania pracowników firm zewnętrznych, którego główną podporą są mieszkający zwykle w zatłoczonych, tanich kwaterach obywatele państw wschodniej i południowo-wschodniej części Unii Europejskiej. Połowę załogi największej niemieckiej rzeźni stanowią Rumuni, pracuje tam również 900 Polaków.

Jak podaje firma, w Rheda-Widenbrueck każdego dnia do uboju przyjmowano od 20 tys. do 25 tys. sztuk świń, przy potencjale produkcyjnym na poziomie to 30 tys. sztuk. Zamknięcie rzeźni spowodowało znaczne perturbacje rynkowe, gdyż hodowcy stracili możliwość bieżącej sprzedaży tuczników – chlewnie zaczęły się przepełniać. Konsekwencje lockdownu odczuli również polscy producenci, gdyż krajowe zakłady zyskały dostęp do taniego surowca z zachodu.

Widziałeś już nasze video "Czy nie jest za późno z zabiegiem na płatek?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła - powiało optymizmem!

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody