🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Nie poddajemy się!

26.05.2021

Drukuj

Nie poddajemy się!

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Po dłuższej stagnacji ceny tuczników rosną. Czy stawki zadowalają producentów świń?
Grzegorz Turulski: Rynek zareagował nerwowo na dużą podwyżkę w Niemczech w połowie maja. Zakłady podniosły ceny poważnie, nawet o 60–70 gr/kg wbc.

Skąd taka reakcja?
G.T.: Nie ma trzody na rynku. Na naszym terenie, od Żuromina do Nowego Miasta, ze względu na ptasią grypę wybito cały drób. Do dziś kurniki stoją puste. Dlatego lokalny rynek mięsny nerwowo reaguje na wzrosty cen. Mamy nadzieję, że lukę po mięsie drobiowym, chociaż w części wypełni wieprzowina.

Wszystko wskazuje na to, że produkcja tuczników będzie opłacalna.
G.T.: Wszystko zależy od kosztów produkcji. Od miesięcy obserwujemy olbrzymi wzrost cen środków do produkcji. Z ostatnich wyliczeń w naszej grupie wynika, że cena żywca musi być na poziomie 5,60 zł/kg, aby pokrywać ponoszone koszty.

To są aktualne stawki?
G.T.: Tak. 7,20 zł/kg wbc i 5,60–5,70 zł/kg żywca pozwala wyjść nam na zero. Wynika to z cen zbóż, białka i coraz droższych dodatków paszowych. W tej chwili musimy przyjmować 1200–1300 zł/kg paszy. Ale to się szybko zmienia. Trzy miesiące temu olej kosztował około 4 zł/l, dziś trzeba zapłacić za niego 6,50 zł/l netto. Soja kosztuje nawet 2300 zł/t.

r e k l a m a

Jak sobie radzicie? Jaka jest kondycja GPR Lub-Tucz?
G.T.: Grup producentów rolnych zostało w Polsce bardzo mało. Po ustaniu dopłat grupa okazała się kosztem. Łatwo można wyliczyć to na moim przykładzie. Sprzedaję rocznie około 2,5 tys. tuczników. Od tego 1% odprowadzam do grupy. Po podliczeniu dywidendy i tańszych wspólnych zakupów środków do produkcji można przyjąć, że bilans wychodzi na zero.

Rolnicy odchodzą z grupy?
G.T.: Tak. Jeszcze 10 lat temu mieliśmy 96 członków, dziś zostało nas 44. W ostatnim roku odeszło aż 15 gospodarstw.

Polecany artykuł

Nadal źle na rynku świń - jakie stawki za tuczniki w tym tygodniu?

Jakie są powody rezygnacji z grupy?
G.T.: Różne, rolnicy przechodzą na emeryturę. Większość z osób, które zrezygnowały, prowadziła mniejsze gospodarstwa, produkujące do kilkuset tuczników rocznie, do 20 ha. Produkcja rolna się im nie opłacała. Nie byli w stanie wypełnić obowiązujących przepisów bioasekuracji. Część z nich poszła do pracy, część przeszła na tucz kontraktowy.

Jak wygląda kondycja tych, którzy pozostali w grupie?
G.T.: Większość z nas produkuje w cyklu zamkniętym w stadach do 50 loch. Sprzedajemy 700–1000 tuczników rocznie. Wciąż nie wyszliśmy z problemów finansowych po kryzysie. Mamy nadzieję, że przez lato odrobimy część strat. Ale to de facto nie zmieni naszej sytuacji na dłużej. Obawiam się, że za 2–3 miesiące tysiące kurników na naszym terenie z powrotem zostanie zasiedlonych i na rynek trafi dużo mięsa drobiowego.

Agrarsklep

top agrar Polska – roczna prenumerata

top agrar Polska – roczna prenumerata

Płacisz tylko

198,00 zł SPRAWDŹ

Czy ci, którzy są dziś w grupie, pozostaną w produkcji świń?
G.T.: Ci, którzy przetrwali, raczej będą produkować, jednak wszystko będzie zależało od cen.

Widać chęć do rozwoju gospodarstw?
G.T.: Tak. Na terenie Lubawy mamy wspaniałych następców. Oni chcą rozwijać gospodarstwa ojców. Tutejsze gospodarstwa są bardzo silne, właśnie dlatego, że są w nich następcy. Ale z tej pracy muszą być pieniądze. No bo jak młody człowiek zobaczy, że pracuje rok, dwa i nic z tego nie zostaje, to wcześniej czy później zatrudni się poza rolnictwem.

Widziałeś już nasze video "Opłacalność produkcji trzody chlewnej – jak ją oceniają rolnicy z Opolszczyzny?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody