🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Niemcy: Rekordowo niska produkcja wieprzowiny

19.02.2021

Drukuj

Niemcy: Rekordowo niska produkcja wieprzowiny

r e k l a m a

Już czwarty rok z rzędu spada produkcja wieprzowiny w Niemczech. Jak podał Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), w ubiegłym roku w niemieckich rzeźniach wyprodukowano łącznie 7,82 mln ton mięsa; było to o 126 400 t, czyli o 1,6% mniej niż w 2019 roku.
Ostatni raz wolumen wytworzonego mięsa był niższy w 2008 r.  – wyniósł wówczas 7,74 mln t. Szczyt produkcyjny Niemcy osiągnęły w 2016 r., gdy na rynek trafiło 8,28 mln t wieprzowiny. Od tego czasu produkcja spadła łącznie o 5,5%.

Mniejsze uboje świń

W zeszłym roku liczba świń kierowanych do rzeźni spadła o około 1,92 mln szt. (3,5%) do 53,21 mln szt. w porównaniu z 2019 r. Był to najniższy poziom od 2007 r. Liczba tuczników z niemieckich chlewni zmniejszyła się o 882 100 szt., czyli o 1,7%, do 50,99 mln szt. Jednocześnie spadła liczba importowanych tuczników o ponad 1 mln szt. do 2,28 mln szt.
Przestoje w rzeźniach i zakładach mięsnych związane z pandemią koronawirusa przyczyniły się do ograniczenia uboju zwierząt z zagranicy, a ograniczone zdolności produkcyjne ubojni doprowadziły do opóźnień w skupie niemieckiej trzody chlewnej. W wyniku tego średnia waga tuszy  wzrosła o dobry 1 kg. To nieco złagodziło niższy poziom dostaw. Produkcja wieprzowiny z niemieckich świń spadła zatem „tylko” o 2,4% do 5,10 mln ton.

Landowe różnice w produkcji wieprzowiny

Najmniejszy spadek produkcyjny odnotowała Dolna Saksonia. Tam na haki trafiło 17,7 mln szt,.  tylko o 1,1% mniej niż przed rokiem. Równocześnie czołowy producent świń Nadrenia Północna-Westfalia mocniej odczuła pandemię koronawirusa i przestoje w branży mięsnej. W landzie tym ubito w 2020 r. 16,98 mln świń, od 7,4% mniej niż w roku 2019. Tym samym region ten utracił pozycję lidera, którą przejęła Dolna Saksonia.

Spada spożycie wieprzowiny

Ograniczenie produkcji wieprzowiny to nie jedyny trend spadkowy za naszą zachodnią granicą. Spada tam również konsumpcja wieprzowiny. W ostatnich 10 latach konsumpcja tego mięsa spadła o 10 kg na mieszkańca! Statystyczny Niemiec zjada tylko 32 kg wieprzowiny na rok.

Widziałeś już nasze video "Ryszard Bartosik (wiceminister rolnictwa) o współpracy ministerstwa rolnictwa z izbami rolniczymi"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Walka z dzikami trwa - nadal nie ma skutecznej strategii redukcji populacji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody