Z tego artykułu dowiesz się:
jakie są przyczyny spadku produkcji świń za naszą zachodnią granicą;
który region produkuje najwięcej tuczników;
jak kształtuje się spożycie wieprzowiny w Niemczech.
Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
r e k l a m a
Ostatni raz wolumen wytworzonego mięsa był niższy w 2008 r. – wyniósł wówczas 7,74 mln t. Szczyt produkcyjny Niemcy osiągnęły w 2016 r., gdy na rynek trafiło 8,28 mln t wieprzowiny. Od tego czasu produkcja spadła łącznie o 5,5%.
Mniejsze uboje świń
W zeszłym roku liczba świń kierowanych do rzeźni spadła o około 1,92 mln szt. (3,5%) do 53,21 mln szt. w porównaniu z 2019 r. Był to najniższy poziom od 2007 r. Liczba tuczników z niemieckich chlewni zmniejszyła się o 882 100 szt., czyli o 1,7%, do 50,99 mln szt. Jednocześnie spadła liczba importowanych tuczników o ponad 1 mln szt. do 2,28 mln szt.Przestoje w rzeźniach i zakładach mięsnych związane z pandemią koronawirusa przyczyniły się do ograniczenia uboju zwierząt z zagranicy, a ograniczone zdolności produkcyjne ubojni doprowadziły do opóźnień w skupie niemieckiej trzody chlewnej. W wyniku tego średnia waga tuszy wzrosła o dobry 1 kg. To nieco złagodziło niższy poziom dostaw. Produkcja wieprzowiny z niemieckich świń spadła zatem „tylko” o 2,4% do 5,10 mln ton.
Landowe różnice w produkcji wieprzowiny
Najmniejszy spadek produkcyjny odnotowała Dolna Saksonia. Tam na haki trafiło 17,7 mln szt,. tylko o 1,1% mniej niż przed rokiem. Równocześnie czołowy producent świń Nadrenia Północna-Westfalia mocniej odczuła pandemię koronawirusa i przestoje w branży mięsnej. W landzie tym ubito w 2020 r. 16,98 mln świń, od 7,4% mniej niż w roku 2019. Tym samym region ten utracił pozycję lidera, którą przejęła Dolna Saksonia.Spada spożycie wieprzowiny
Ograniczenie produkcji wieprzowiny to nie jedyny trend spadkowy za naszą zachodnią granicą. Spada tam również konsumpcja wieprzowiny. W ostatnich 10 latach konsumpcja tego mięsa spadła o 10 kg na mieszkańca! Statystyczny Niemiec zjada tylko 32 kg wieprzowiny na rok.Widziałeś już nasze video "Remont Ursusa 1204 de luxe: Traktor na nowych kołach. Jakie ogumienie wybraliśmy?"?
r e k l a m a
r e k l a m a