Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Niemcy: Rekordowo niska produkcja wieprzowiny

Obrazek

Za naszą granicą z roku na rok maleje produkcja wieprzowiny. W 2020 r. wolumen mięsa na niemieckim rynku był najniższy od 2008 r. Równocześnie spada konsumpcja tego mięsa.

Paulina Janusz-Twardowska19 lutego 2021, 10:55

Z tego artykułu dowiesz się:

ile wieprzowiny produkują Niemcy i ile tuczników do uboju importują;
jakie są przyczyny spadku produkcji świń za naszą zachodnią granicą;
który region produkuje najwięcej tuczników;
jak kształtuje się spożycie wieprzowiny w Niemczech.
Już czwarty rok z rzędu spada produkcja wieprzowiny w Niemczech. Jak podał Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), w ubiegłym roku w niemieckich rzeźniach wyprodukowano łącznie 7,82 mln ton mięsa; było to o 126 400 t, czyli o 1,6% mniej niż w 2019 roku.
Ostatni raz wolumen wytworzonego mięsa był niższy w 2008 r.  – wyniósł wówczas 7,74 mln t. Szczyt produkcyjny Niemcy osiągnęły w 2016 r., gdy na rynek trafiło 8,28 mln t wieprzowiny. Od tego czasu produkcja spadła łącznie o 5,5%.

Mniejsze uboje świń

W zeszłym roku liczba świń kierowanych do rzeźni spadła o około 1,92 mln szt. (3,5%) do 53,21 mln szt. w porównaniu z 2019 r. Był to najniższy poziom od 2007 r. Liczba tuczników z niemieckich chlewni zmniejszyła się o 882 100 szt., czyli o 1,7%, do 50,99 mln szt. Jednocześnie spadła liczba importowanych tuczników o ponad 1 mln szt. do 2,28 mln szt.
Przestoje w rzeźniach i zakładach mięsnych związane z pandemią koronawirusa przyczyniły się do ograniczenia uboju zwierząt z zagranicy, a ograniczone zdolności produkcyjne ubojni doprowadziły do opóźnień w skupie niemieckiej trzody chlewnej. W wyniku tego średnia waga tuszy  wzrosła o dobry 1 kg. To nieco złagodziło niższy poziom dostaw. Produkcja wieprzowiny z niemieckich świń spadła zatem „tylko” o 2,4% do 5,10 mln ton.

Landowe różnice w produkcji wieprzowiny

Najmniejszy spadek produkcyjny odnotowała Dolna Saksonia. Tam na haki trafiło 17,7 mln szt,.  tylko o 1,1% mniej niż przed rokiem. Równocześnie czołowy producent świń Nadrenia Północna-Westfalia mocniej odczuła pandemię koronawirusa i przestoje w branży mięsnej. W landzie tym ubito w 2020 r. 16,98 mln świń, od 7,4% mniej niż w roku 2019. Tym samym region ten utracił pozycję lidera, którą przejęła Dolna Saksonia.

Spada spożycie wieprzowiny

Ograniczenie produkcji wieprzowiny to nie jedyny trend spadkowy za naszą zachodnią granicą. Spada tam również konsumpcja wieprzowiny. W ostatnich 10 latach konsumpcja tego mięsa spadła o 10 kg na mieszkańca! Statystyczny Niemiec zjada tylko 32 kg wieprzowiny na rok.


Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)