Reklama zniknie za 11 sekund

Niepewny rynek wieprzowiny

Obrazek

Rabobank koryguje swoje prognozy dotyczące produkcji wieprzowiny na 2020 r. u głównych producentów świń ze względu na ciągłe zakłócenia w łańcuchu dostaw. Bank w najbliższych miesiącach spodziewa się niestabilnych warunków handlowych.

Paulina Janusz-Twardowska3 sierpnia 2020, 15:08
W swojej kwartalnej prognozie Rabobank napisał spodziewa się długotrwałego wpływu pandemii Covid-19 na globalne łańcuchy dostaw wieprzowiny. Według najnowszego raportu banku, wyzwania związane z produkcją, przetwórstwem, handlem i konsumpcją wieprzowiny mogą wspólnie przekształcić branżę.

W komunikacie prasowym Chenjun Pan, starszy analityk Rabobanku wskazuje. „Niedobory siły roboczej, czasowe zawieszenie produkcji, słaby popyt i zmiana kanałów dystrybucji zmuszą graczy z branży mięsnej do zwiększenia automatyzacji, przyjęcia cyfryzacji, poprawy warunków pracy, usprawnienia przetwarzania oraz integracji łańcucha dostaw, aby zoptymalizować proces produkcji i zabezpieczyć marże ”.

Podaż mniejsza o 5%

W perspektywie krótkoterminowej wyzwania takie, jak rosnące napięcia geopolityczne i Covid-19 będą wpływać na globalną podaż wieprzowiny, powodując destabilizację na rynku wieprzowiny w 2020 r. Według wcześniejszych prognoz, globalna podaż wieprzowiny w 2020 r. miała spaść o 5%. Według obecnych przewidywań spadek sięgnie 8%. Będzie on generowany ograniczeniem produkcji w Chinach (-17%), a także na Filipinach i w Wietnamie. W USA Rabobank „pomimo zakłóceń” spodziewa się wzrostu o 1,3%. 

Zwalnia sprzedaż wieprzowiny do Chin, ponieważ nowa fala Covid-19 w czerwcu spowodowała surowe kontrole globalnego zaopatrzenia i zakazy nałożone na wielu eksporterów. W związku z tym na początku lipca w Kraju Środka wzrosły ceny wieprzowiny do 4,63 euro/kg. Na początku maja stawka wynosiła 2,92 euro/kg. Główną przyczyną tego stanu rzeczy jest niska podaż świń na rzeź z powodu ASF.

Produkcja wieprzowiny w Europie i Ameryce


Według Rabobanku, w 27 krajach Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii spodziewany jest spadek produkcji wieprzowiny o 0,5% w 2020 roku. Niektóre kraje nadal będą wykazywały wzrost, podczas gdy inne, takie jak Włochy (-21%) i Polska (-10%). , mocno ucierpią z powodu pandemii Covid-19 oraz ASF.
 Natomiast w USA ceny wieprzowiny znalazły się pod presją, ponieważ na branża nie wróciła jeszcze do pełnej mocy przerobowej, ma też duże zapasy. Na początku lipca ceny wieprzowiny w USA spadły do wieloletnich minimów, odnotowano spadek o 41% rok do roku)”. Niemniej jednak eksport jest wciąż wysoki, o 32% wyższy niż rok temu. To wszystko za sprawą zwiększonego popytu ze strony Chin.



Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)