StoryEditor

(Nie)uwolnieni od Aujeszky

Rolnicy – producenci świń będą musieli sporo zapłacić za obrót świniami pomiędzy obszarami urzędowo uznanymi za wolne od choroby Aujeszkyego, a tym które jeszcze nie zostały uwolnione. Ma to tym większe znaczenie, że już niedługo obszar wolny może się znacznie powiększyć.
28.11.2017., 14:11h
Program zwalczania i uwalniania Polski od choroby Aujeszkyego (ChA) trwa od 2006 r. na terenie woj. lubuskiego i od 2008 r. na terenie całego kraju. Obecnie Polska jest  podzielona na pięć regionów (patrz mapa). Co to oznacza dla rolników?



Mniej więcej tyle, że rolnicy ze strefy żółtej – urzędowo wolnej od ChA nie mogą sprowadzać do niej zwierząt z innych, niższych statusem regionów. Chyba że zwierzęta, które mają być wprowadzane przebywają na specjalnie wyznaczonych i zatwierdzonych przez powiatowych lekarzy weterynarii kwarantannikach i są poddane dwukrotnemu badaniu serologicznemu w kierunku ChA, tak aby drugie badanie przypadało nie wcześniej niż 14 dni przed wwiezieniem świń do regionu o wyższym statusie. Okres między badaniami nie może być krótszy niż 30 dni (zgodnie z Decyzją 2008/185/WE).

Problem w tym, że koszty tych badań sięgają ok. 20 zł/próbka, a liczba próbek wynika z tzw. tabeli J.T. Done (poniżej). Czyli rolnik, który będzie chciał sprzedać 500 warchlaków do regionu o wyższym statusie będzie musiał zgodnie z tabelą przebadać dwukrotnie 129 świń. To w sumie będzie kosztowało ponad 5 tys. zł, a więc może pochłonąć cały zysk.

Liczba próbek do badań serologicznych ukierunkowanych na wykrycie zakażenia stada przy 95% prawdopodobieństwie wykrycia (wg J.T. Done)

Wielkość stada

Liczba próbek/Współczynnik szerzenia się czynnika zakaźnego

1*

2

5

10

20**

50

50

48

3

22

12

100

95

78

45

25

13

150

130

95

49

26

13

200

155

105

51

27

14

300

189

117

54

28

14

500

225

129

56

28

14

750

246

135

57

28

14

1000

258

138

57

29

14

1500

271

142

58

29

14

2000

277

143

58

29

14

5000

290

147

59

29

14

* - czynnik zakaźny szerzy się wolno

** - czynnik zakaźny szerzy się szybko


Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 19:32