🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Niższa emisja CO2 w produkcji trzody chlewnej dzięki paszy

03.04.2021

Drukuj

Niższa emisja CO2 w produkcji trzody chlewnej dzięki paszy

r e k l a m a

Instytut Badawczy Rolnictwa Ekologicznego (FiBM) w Austrii przeprowadził badania na temat stosowania paszy z certyfikatem Donau Soja (ekologiczna, regionalna, nie modyfikowana genetycznie) w żywieniu trzody chlewnej, okazało się, że możliwe jest obniżenie emisji dwutlenku węgla nawet o 42%. 

– To ogromna różnica, w jaki sposób utrzymujemy i karmimy nasze zwierzęta – powiedziała Susanne Fromwald, dyrektor zarządzająca Donau Soja. Pasza była stosowana przez lidera produkcji wieprzowiny w Austrii firmę Gustino w marce „Strohschwein Klimafit ”. 

– Kiedy stosuje się regionalną, wolną od GMO soję z Dunaju, korzyści dla regionalnych przedsiębiorstw, środowiska i klimatu są korzystne” – wyjaśnił dyrektor zarządzający Gustino, Johan Schlederer. 
Jak wynika z badań trzoda produkująca wieprzowinę dla marki Gustino "Strohschwein Klimafit" żywiona Donau Soja wytwarza 2,5 kg CO2 na kg produkcji wieprzowiny, podczas gdy trzoda żywiona soją importowaną produkuje 4,3 kg CO2 na kg mięsa. Oznacza to redukcję o 1,8 kg CO2 na kg wieprzowiny lub 42% redukcję emisji.
Firma Gustino produkując 20 tys. świń rocznie obniżyła emisję o 4 tys. ton CO2.
Gdyby wszystkie świnie w Austrii żywiono by Donau Soja obniżenie emisji wyniosłoby nawet 1 mln ton CO2. 

– Jako największe stowarzyszenie producentów trzody chlewnej w Austrii, jesteśmy zobowiązani do dostosowania hodowli trzody chlewnej do potrzeb rynku – podkreślił Schlederer, pełni funkcję dyrektora zarządzającego VLV i austriackiej giełdy świń. Asortyment marki Gustino istnieje na rynku od 30 lat, a teraz nastąpił czas zmian i dostosowania do wymagań środowiska i oczekiwań konsumenta. Trzoda produkowana w ramach marki ma o 60% więcej miejsca w pomieszczeniach, słomianą ściółkę, a paszę białkową stanowi Donau Soja. Certyfikatem Donau Soja gwarantuje europejskie pochodzenie, zrównoważony rozwój i wolność od inżynierii genetycznej. Co ciekawe prawie wszystkie jaja dostępne w austriackich sklepach spożywczych pochodzą od kur niosek żywionych paszą Donau Soja.

r e k l a m a

Austriacy oprócz chęci wdrożenia zrównoważonego rozwoju gospodarstw, ograniczenia emisji i poprawy dobrostanu dążą także do zwiększonej ochrony lasów deszczowych, które w ostatnich latach znikały z mapy świata w zastraszającym tempie. 

Szacuje się, że w latach 2000-2016 około 5,3 mln ha ziemi zostało wylesionych pod uprawę soi w Amazonii i Cerrado. Austriacy twierdzą, że im więcej firm i gospodarstw podąży za Gustino łatwiej będzie lokalnym konsumentom wnieść swój wkład w ochronę klimatu, nawet podczas codziennych zakupów.  

oprac. dkol na podst. topagrar.at
fot. poglądowe

Widziałeś już nasze video "Na południu Polski rozpoczęły się siewy soi"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Walka z dzikami trwa - nadal nie ma skutecznej strategii redukcji populacji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody