Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Nowa chlewnia i prosięta dla lokalnej GPR

Pod koniec września w chlewni Sebastiana Jarosza pojawią się pierwsze prosięta, urodzone z nowego stada. Młody, pełen zapału producent zamierza sprzedawać je do gospodarstw z grupy producentów, z którą od lat współpracuje ojciec.

Paulina Janusz-Twardowska29 września 2021, 11:30
Dziś koszty budowy chlewni szybują w górę i końca podwyżek nie widać. Dlatego Sebastian Jarosz z Ponięcic pod śląskim Raciborzem z nieukrywaną ulgą patrzy na wykończony na początku tego roku i zasiedlony w maju obiekt. Skala produkcji w Ponięcicach jest dostosowana do możliwości rodzinnych. Docelowo stadem mają się zajmować syn i ojciec. Nie zamierzają zatrudniać pracowników. Podczas planowania inwestycji zdecydowali, że postawią na genetykę, która da w miarę łatwe w obsłudze lochy i zadowalające wyniki, a nie będzie wymagała dodatkowych kosztów przy odchowie prosiąt.

Inwestor dość nerwowo obserwuje rynek i ostatnie wydarzenia, będące konsekwencją rozszerzania się ASF po kraju. Jak każdy producent prosiąt, obawia się, że zabraknie chętnych na zwierzęta. Jednak jest w tej komfortowej sytuacji, że w rezerwie ma wybudowaną w 2007 r. tuczarnię, która mieści do 300 szt.






Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)