Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

O opłacalności produkcji świń na komisji rolnictwa w Sejmie

15.11.2018

Drukuj

O opłacalności produkcji świń na komisji rolnictwa w Sejmie

Artykuł dostępny

Rolnicy już się niecierpliwią – gdyż na razie w Sejmie głos mają naukowcy z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

r e k l a m a



Prof. Andrzej Kowalski przedstawił sytuację w produkcji na świecie oraz w Unii Europejskiej. Unia Europejska jest skazana na eksport, a największym odbiorcą pozostają Chiny, kupujący ok. 1,7 mln ton wieprzowiny. Polska wciąż eksportuje ponad 200 tys. ton.

O kosztach produkcji głos zabrała prof. Aldona Skarżyńska – pokazując dosyć oczywiste dla rolników dane. Efekt skali to spadek kosztów produkcji o ok. 12- 14 %. Wraz ze wzrostem produkcji rośnie cena sprzedaży w ciągu kilku lat to ok. 11%. Koszty w 2016 kg żywca to 5,20 zł/kg w 2017 – 5,75 zł/kg zaś w 2018 – 5,85 zł/k. Dochód z działalności pogorszył się, gdyż w 2018 koszty wzrosły o 2% a ceny spadły o ponad 10%. Strata z działalności to ok. 131  zł

Polecany artykuł

Eksport polskiej wieprzowiny będzie dalej rósł?



– Niezależnie od ceny rola kosztów jest bardzo ważna – podkreślała prof. Aldona Skarżyńska. O ile koszty bezpośrednie nie zmieniają się znacząco wraz ze wzrostem skali, to znacznie spadają koszty pośrednie.
 
Z każdą kolejną minutą rośnie napięcie u rolników na sali, którzy komentują, że nie po to przyjechali do Sejmu, by wysłuchiwać teoretycznych wykładów….. Może wystąpienie naukowców byłoby dobre na szkoleniu zimowym dla rolników – ale nie w momencie, kiedy rolnicy czekają na zabranie głosu.

12:15
Rolnicy mogli wreszcie zabrać głos. Jako pierwszy mówił Grzegorz Majchrzak – prezes Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej oraz wiceprezes Krajowego Zrzeszenia Grup Producentów Rolnych. Apelował do rządzących o interwencję i pilne działania systemowe, bo polskim rolnikom kończy się już cierpliwość i możliwość dokładania do produkcji świń.

Następnie głos zabrał Marek Walczak, hodowca trzody chlewnej z WIelkopolski. Przedstawił zarzuty w zakresie skuteczności pracy inspekcji weterynaryjnej w terenie, przytaczając rażące zaniedbania ze strony inspekcji weterynaryjnej. Chodziło mu głównie o stosowanie zasad bioasekuracji przez samych inspektorów.

Relacja na żywo TUTAJ.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Skup bydła – lokalne wzrosty i spadki

Czytaj

Galeria zdjęć

Pokaż więcej zdjęć z tej galerii

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii