Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

O przyszłości branży w Łodzi

22.02.2020

Drukuj

O przyszłości branży w Łodzi

Artykuł dostępny

r e k l a m a

– Rynek światowy jest pod wpływem rynku azjatyckiego, głównie chińskiego. W kraju środka pogłowie świń dramatycznie się obniżyło. Z 400 mln tuczników pozostało raptem ok. 250 mln. To spowodowało ogromny import białka zwierzęcego – mówił podczas otwarcia XIII sympozjum naukowego dla znaczących producentów trzody chlewnej "LNB Pig Forum 2020" Wojciech Kalicki z LNB.
Dziś zdaniem Kalickiego ceny żywca wieprzowego w Chinach są 5 razy wyższe niż w USA i 3 razy wyższe niż w UE

— Azja potrzebuje dziś ogromnej ilości białka zwierzęcego, aby skompensować straty po wybuchu epidemii ASF – mówił Kalicki. 

Przy założeniu 15% wzrostu rr. szacunek bazowy zakłada odtworzenie poprzedniej wielkości populacji w Chinach nastąpi najprędzej w 2023 r. – mówił Kalicki.

To oznacza, że najprędzej za trzy lata Chiny odbudują swoją pozycję na rynku wieprzowiny. To czas w Europie na zysk i inwestycje w przyszłościowe technologie.

Roy Klerks mówił, że w związku z rosnącą plennością loch nowej generacji, europejscy hodowcym muszą nauczyć się ratować, tzw. nadliczbowe prosięta. 

– System dokarmiania prosiąt pozwala podnieść produkcyjność stada. Wykorzystać niesamowity potencjał genetyczny loch – mówił Klerks. 

Jego zdaniem słabsze i mniejsze prosięta z licznych miotów są mniej odporne na zachorowania ponieważ podczas laktacji wypijają mniej siary. 

Najlepiej kiedy prosięta mogą pozostać z matką przez czas laktacji. System Rescue care pozwala na odpojenie i dokarmianie prosiąt mlekiem z dodatkiem substancji roślinnych. To "uczy" układ pokarmowy do przyswajania suchej masy jeszcze przed odsadzeniem od loch, co jest bardzo pożądane w późniejszym żywieniu młodych świń.

Zdaniem Klerksa, przy dzisiejszych, wysokich cenach żywca jest najlepszy czas na inwestycje w systemy pozwalające możliwie jak najlepiej wykorzystać potencjał genetyczny świń nowej generacji.

Prof. Daniel Korniewicz zwracał uwagę na wysokie wymagania żywieniowe wysokoprodukcyjnych loch. Jego zdaniem dziś żywieniowcy muszą zupełnie inaczej podchodzić do bilansowania dawek pokarmowch dla loch. Zwierzęta te produkują znacznie więcej mleka i muszą otrzymać odpowiednią ilość składników pokarmowych aby wykarmić liczne potomstwo. 

Polecane dla Ciebie:

article icon

Aktywiści będą mieli zakaz wstępu na teren gospodarstwa rolnego?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

prof. Daniel Korniewicz
Wojciech Kalicki, dyrektor generalny wytwórni premiksów LNB
Roy Klerks i prof. Daniel Korniewicz

Tagi:

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody