Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl

Obalamy mity o podrobach

Obrazek

To, że wieprzowina jest ulubionym mięsem Polaków, wiadomo nie od dziś. Co jednak zrobić, abyśmy spożywali więcej „wieprzowiny w wieprzowinie”. Trwa kampania informacyjna o wartościach odżywczych podrobów wieprzowych.

Anna Kurek26 kwietnia 2021, 11:43
W sprzedaży detalicznej mamy ograniczony dostęp do podrobów wieprzowych. Najpopularniejszy z nich – wątroba, która zawiera szereg cennych składników odżywczych, szczególnie żelazo, jest dla statystycznego Kowalskiego jedynym dostępnym podrobem. O nerki (cynaderki), ozory, policzki czy móżdżek dużo trudniej. Coraz częściej pojawiają się one jednak w kartach menu restauracji. Produkty te zasługują bowiem na naszą uwagę.

Według najnowszych zaleceń zdrowego żywienia PZH (talerz zdrowia) z 2020 r. nie powinniśmy jeść więcej niż 500 g mięsa czerwonego i przetworów mięsnych (wędliny, kiełbasy) na tydzień. Z drugiej strony zwraca się uwagę, że nasza dieta powinna być urozmaicona. Możemy wzbogacić ją m.in. o podroby, ponieważ poza walorami smakowymi i zdrowotnymi są one również bardziej przyjazne dla portfela i mogą stanowić np. idealne danie obiadowe.

– Spożycie podrobów w Polsce jest niezmienne od wielu lat i kształtuje się średnio na poziomie 4 kg w przeliczeniu na 1 mieszkańca (wg danych GUS). Trzeba przyznać, że to niewiele. Część konsumentów jest uprzedzona do tych produktów. Wynika to z nieświadomości. Chcemy ten trend odwrócić i przez to wspomóc niełatwą sytuację producentów wieprzowiny. Liczymy na to, że jeżeli po podroby, które dziś są zagospodarowywane głównie w wyrobach, sięgnie konsument, rolnicy będą mogli sprzedawać żywiec za nieco lepszą cenę i rozwijać swoje gospodarstwa – mówi dr inż. Bożena Grześ z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.


Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)