🔔 Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 9 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Obalamy mity o podrobach

26.04.2021

Drukuj

Obalamy mity o podrobach

r e k l a m a

W sprzedaży detalicznej mamy ograniczony dostęp do podrobów wieprzowych. Najpopularniejszy z nich – wątroba, która zawiera szereg cennych składników odżywczych, szczególnie żelazo, jest dla statystycznego Kowalskiego jedynym dostępnym podrobem. O nerki (cynaderki), ozory, policzki czy móżdżek dużo trudniej. Coraz częściej pojawiają się one jednak w kartach menu restauracji. Produkty te zasługują bowiem na naszą uwagę.

Według najnowszych zaleceń zdrowego żywienia PZH (talerz zdrowia) z 2020 r. nie powinniśmy jeść więcej niż 500 g mięsa czerwonego i przetworów mięsnych (wędliny, kiełbasy) na tydzień. Z drugiej strony zwraca się uwagę, że nasza dieta powinna być urozmaicona. Możemy wzbogacić ją m.in. o podroby, ponieważ poza walorami smakowymi i zdrowotnymi są one również bardziej przyjazne dla portfela i mogą stanowić np. idealne danie obiadowe.

– Spożycie podrobów w Polsce jest niezmienne od wielu lat i kształtuje się średnio na poziomie 4 kg w przeliczeniu na 1 mieszkańca (wg danych GUS). Trzeba przyznać, że to niewiele. Część konsumentów jest uprzedzona do tych produktów. Wynika to z nieświadomości. Chcemy ten trend odwrócić i przez to wspomóc niełatwą sytuację producentów wieprzowiny. Liczymy na to, że jeżeli po podroby, które dziś są zagospodarowywane głównie w wyrobach, sięgnie konsument, rolnicy będą mogli sprzedawać żywiec za nieco lepszą cenę i rozwijać swoje gospodarstwa – mówi dr inż. Bożena Grześ z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Widziałeś już nasze video "Jak optymalnie wykorzystać dobrej jakości pasze objętościowe z użytków zielonych w dawkach pokarmowych wysoko wydajnych krów mlecznych? - prof. Zygmunt Kowalski"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Jak sobie radzą spółki KOWR-u?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody