StoryEditor

Obrót wieprzowiną w UE rośnie, ceny spadają

Handel wieprzowiną w okresie od stycznia do czerwca 2015 wzrósł o ok. 3% w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku – wynika z danych Eurostatu.
07.10.2015., 15:10h

Jednocześnie cena surowca była o ok. 10% niższa, co przełożyło się na spadek wartości handlu o 7%. W analizowanym okresie  wyprodukowano 5% więcej wieprzowiny w porównaniu do roku 2014. Największy wzrost eksportu – aż o 27%, nastąpił w Polsce. W 2014 wyeksportowaliśmy 120,7 tys. ton surowca wieprzowego, natomiast w 2015 r. było to już 165 tys. ton. W ten sposób wyprzedziliśmy Francję, która wyeksportowała w pierwszej połowie roku 161,7 tys. ton. Na drugim miejscu znalazła się Hiszpania ze wzrostem 12%. Zaskakujący jest fakt, że również w naszym kraju najbardziej wzrósł import – z 297,6 tys. ton do 331,3 tys. ton, czyli o 11%. Handel na rynkach pozaunijnych wzrósł nieznacznie.

 

Źródło: www.thepigsite.com

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 23:14