Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ograniczenie działalności gastronomii - ceny żywca wieprzowego w tarapatach

27.10.2020

Drukuj

Ograniczenie działalności gastronomii - ceny żywca wieprzowego w tarapatach

Artykuł dostępny

r e k l a m a

- W Niemczech największy zakład ubojowy w Rheda-Wiedenbrück  do tej pory nie osiągnął swoich maksymalnych mocy produkcyjnych. Ponadto dwa duże zakłady Sögel i Emstek pracują przy ograniczonych mocach przerobowych ze względu na zakażenie części załogi koronawirusem. Rośnie nadwyżka podaży żywca na niemieckim rynku. Według ISN, liczba tuczników, które czekają na ubój, osiągnęła już 400 tys. szt. - uważa Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców–Producentów Trzody Chlewnej POLPIG. Jak podkreśla, bez zwiększenia liczby ubojów w niemieckich rzeźniach może dojść do paraliżu produkcji świń w wielu gospodarstwach.

Rosnąca liczba przypadków zakażeń koronawirusem w całej Europie wprowadza niepokój w branży mięsnej. Przetwórcy zmagają się z problemem zatrudnienia wystarczającej liczby pracowników na liniach produkcyjnych.

Sytuacja ma także odzwierciedlenie w cenach wieprzowiny.

- Pomimo nadpodaży żywca na rynku cena tuczników w Niemczech od 6 tygodni utrzymywana jest na niezmienionym poziomie 1,27 €/kg (wbc). Stabilne ceny utrzymywane są w wielu krajach unijnych, poza symbolicznymi spadkami w Hiszpanii i Francji. Popyt na europejską wieprzowinę w krajach azjatyckich, a szczególnie w Chinach, pozostaje na wysokim poziomie - wyjaśnia Dargiewicz.

Wprowadzone kolejne restrykcje w związku z COVID-19, czyli ograniczenie działalności restauracji z pewnością spowoduje zmniejszenie konsumpcji mięsa wieprzowego, a co za tym idzie ceny skupu żywca mogą być w tarapatach.

Źródło: www.kzp-ptch.pl

Widziałeś już nasze video "V Forum Rolników i Agrobiznesu: Artur Kozera (Rapool Polska) o udoskonalaniu cech rzepaku"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Pierwsze wnioski ze spotkania rolników z Timmermansem

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody