Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ostatni tydzień spadków?

14.10.2014

Drukuj

Ostatni tydzień spadków?

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Nie zmienia to faktu, że przy niewielkich odstawach średniej jakości żywca (poniżej 56% mięsności) cena waha się w granicach 4–4,1 zł/kg.

Jak twierdzą przedstawiciele branży mięsnej i grup producentów świń, w ostatnich tygodniach największą zmorą jest duży napływ tanich elementów z zachodu, głównie z Niemiec i Hiszpanii. Zachodnie ubojnie przebijają polskich masarzy oferując wyręby w cenach o 0,8–1 zł/kg niższych. Mają bowiem zapchane magazyny, co związane jest m.in. z nałożonym przez Rosję embargo na europejską wieprzowiną oraz rekordowymi od sierpnia ubojami tuczników w Niemczech.

Wygląda jednak, że sytuacja powoli się normuje – najwięksi gracze na naszym rynku zaczynają szukać surowca. W sprawdzonych przez „top agrar Polska” zakładach mięsnych najwyższa stawka za klasę E wynosi w tym tygodniu 5,90 zł netto/kg, a najniższa to 5,30 zł netto/kg. Kierownicy skupów zastrzegają możliwość korekty, którą uzależniają od ruchów na niemieckim rynku. Obecnie średnia stawka za naszą zachodnią granicą 1.43 EUR/kg przy 56% mięsności.

pj

Aktualne ceny skupu trzody chlewnej - sonda top agrar Polska (kliknij)

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ciepły i szczelny dach

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody