StoryEditor

Pandemia zatrzymała hossę na rynku wieprzowiny

Pandemia Covid-19 poprzez zerwane łańcuchy dostaw doprowadziła do nadpodaży wieprzowiny i spadku cen. Jednak analitycy banku Credit Agricole oceniają, że jest to sytuacja przejściowa i wraz ze stopniowym znoszeniem ograniczeń administracyjnych i udrażnianiem kanałów dystrybucji ceny skupu trzody chlewnej powrócą do trendu wzrostowego.
24.06.2020., 10:06h
Wsparcie dla takiej oceny stanowi pogłębiający się deficyt mięsa wieprzowego w Chinach, który przewyższa możliwości produkcyjne największych światowych eksporterów wieprzowiny (UE, USA i Brazylii). W okresie I-II 2020 r. wartość polskiego eksportu wieprzowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zmniejszyła się o 0,7 proc. r/r wobec wzrostu o 2,0 proc. w analogicznym okresie 2019 r.

Jak wskazują eksperci banku Credit Agricole, na nieznaczne zmniejszenie polskiego eksportu wieprzowiny złożyły się wyraźnie niższy wolumen sprzedaży przy jednoczesnym znaczącym wzroście cen uzyskiwanych przez eksporterów. Warto zwrócić uwagę, że dane te nie uwzględniają jeszcze wpływu pandemii. Czynnikiem istotnie ograniczającym polski eksport wieprzowiny pozostaje rozprzestrzeniający się w Polsce ASF.

Cena skupu żywca wyniosła w kwietniu 6,08 zł/kg (+6,3 proc. r/r), a cena pasz dla świń 1,48 zł/kg (-0,9 proc. r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się w kwietniu na poziomie 4,12 wobec 3,84 przed rokiem, wskazując na dalszą poprawę opłacalności produkcji. Po uwzględnieniu czynników globalnych oraz krajowych prognozujemy, że cena skupu żywca wieprzowego w Polsce na koniec 2020 r. wyniesie ok. 6,10 zł/kg oraz 5,50 zł/kg na koniec 2021 r.

Źródło: Wiadomości Handlowe
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 01:20