Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Polska przechowuje najwięcej wieprzowiny

Obrazek

Od początku uruchomienia mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny czyli od 9 marca br. do 16 marca br. najwięcej mięsa zgromadziła w magazynach Dania oraz Polska.

Aleksandra Galus7 kwietnia 2015, 07:00

W tym okresie łącznie do magazynów zwieziono 25,7 tys. ton mięsa wieprzowego ze wszystkich państw Wspólnoty. Wśród produktów dominują przede wszystkim nogi bez kości, których jest aż 60% całości przechowywanego towaru (15,3 tys. ton)., a także boczek bez kości (18%) oraz szynka (8%).

Dopłaty do tymczasowego przechowywania wieprzowiny po raz ostatni zastosowano w 2011 r., kiedy to ceny zaczęły gwałtownie spadać w wyniku afery dioksynowej w Niemczech. Mechanizm ten obciążył wtedy budżet unijny na kwotę 63 mln. euro. Obecnie wprowadzone dopłaty do przechowywania miały na celu chwilowe wycofanie wieprzowiny z rynku i ustabilizowanie cen. Po wprowadzeniu embargo przez Rosję m.in. na wieprzowinę rynek unijny zaczął szybko przepełniać się mięsem tego gatunku. Średnia cena wieprzowiny we Wspólnocie spadła aż o 20% w stosunku do średniej z ostatnich pięciu lat. e-abi



Picture of the author
Autor Artykułu:Aleksandra Galus
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)