StoryEditor

Polska wieprzowina wraca na japoński rynek

O możliwość wznowienia eksportu polskiej wieprzowiny do Japonii walczyła delegacja Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach, która udała się na spotkanie do Tokio.
29.06.2015., 14:06h

Rozmowy z przedstawicielami Japonii odbywały się od 22 do 24 czerwca br. Stronie polskiej bardzo zależy na tym, by wznowić transport mięsa wieprzowego na rynek japoński. Nie jest łatwo, ponieważ Japonia chce twardych dowodów na to, że Polska wdraża wymagania zawiązane ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń (ASF). Nasza delegacja musiała wyłożyć wszystkie argumenty i dokładnie wyjaśnić, jaka jest aktualna sytuacja w tym zakresie w kraju. po długiej rozmowie udało się przekonać Japończyków do powrotu handlu tym mięsem na zasadzie regionalizacji. Zasada ta jest aprobowana także przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt, przyjęła ją także strona japońska.  ag

Źródło: FAMMU/FAPA

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 22:34