Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Polskiej wieprzowiny nadal najwięcej w magazynach

Obrazek

W ramach mechanizmu prywatnego przechowywania wieprzowiny Polska nadal przoduje wśród krajów, które zgromadziły najwięcej mięsa w magazynach.

Aleksandra Galus17 kwietnia 2015, 06:00

Od 9 do 30 marca największe ilości mięsa wieprzowego dostarczyły takie kraje jak: Hiszpania, Dania, Polska i Niemcy. Łącznie państwa te zgromadziły w magazynach ponad 43,5 tys. ton wieprzowiny.

W chłodniach magazynów najwięcej leży nóg bez kości (27,2 tys. ton, co stanowi aż 62,5% całości przechowywanego mięsa), boczku bez kości (16% łącznej ilości przechowywanego mięsa), szynki (6%).

Przypomnijmy, że dopłaty do tymczasowego przechowywania wieprzowiny po raz ostatni zastosowano w 2011 r., kiedy to ceny zaczęły gwałtownie spadać w wyniku afery dioksynowej w Niemczech. Mechanizm ten obciążył wtedy budżet unijny na kwotę 63 mln. euro. Obecnie wprowadzone dopłaty do przechowywania miały na celu chwilowe wycofanie wieprzowiny z rynku i ustabilizowanie cen. Po wprowadzeniu embargo przez Rosję m.in. na wieprzowinę rynek unijny zaczął szybko przepełniać się mięsem tego gatunku. Średnia cena wieprzowiny we Wspólnocie spadła aż o 20% w stosunku do średniej z ostatnich pięciu lat.  ag



Picture of the author
Autor Artykułu:Aleksandra Galus
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)