StoryEditor

Producenci wieprzowiny zapewniają – mięsa nie zabraknie!

Producenci wieprzowiny zapewniają, że produkcja żywca odbywa się na razie bez zakłóceń. Choć kłopoty mogą się pojawić w sytuacji, gdy kwarantanna dotknie pracowników obsługujących fermy. Stąd apel do premiera o stworzenie tzw. „zielonych korytarzy” dla produkcji i dystrybucji mięsa.
17.03.2020., 17:03h

- W związku z pojawiającymi, się zwłaszcza w mediach społecznościowych informacjami o braku żywności, gromadzeniu zapasów itd. chciałbym zapewnić w imieniu organizacji zrzeszających hodowców i producentów trzody chlewnej reprezentujących 25% rynku, że produkcja żywca wieprzowego odbywa się bez większych zakłóceń – napisał w komunikacie Aleksander Dargiewicz Prezes Zarządu Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.

Nie mniej, zdaniem KZP-PTCh, dużym wyzwaniem dla sektora może być obowiązkowa kwarantanna nałożona na pracowników obsługujących zwierzęta. Pozostawienie stad bez podstawowej opieki może spowodować masowe upadki zwierząt i stworzy olbrzymie, dodatkowe zagrożenie dla społeczeństwa.

Stąd pomysł tzw. „zielonych korytarzy” dla producentów i dostawców żywności. W liście przesłanym do premiera Mateusza Morawieckiego POLPIG zwraca uwagę, że przy wprowadzeniu dwutygodniowej kwarantanny dla rolników lub pracowników obsługujących fermy, nie będzie możliwe zorganizowanie szybkiego zastępstwa do opieki nad zwierzętami. A skala problemu jest ogromna, bo w samym sektorze produkcji trzody chlewnej 11,2 mln sztuk świń ...

Pozostało 68% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 06:07