Producenci wieprzowiny zapewniają – mięsa nie zabraknie!

Producenci wieprzowiny zapewniają, że produkcja żywca odbywa się na razie bez zakłóceń. Choć kłopoty mogą się pojawić w sytuacji, gdy kwarantanna dotknie pracowników obsługujących fermy. Stąd apel do premiera o stworzenie tzw. „zielonych korytarzy” dla produkcji i dystrybucji mięsa.
- W związku z pojawiającymi, się zwłaszcza w mediach społecznościowych informacjami o braku żywności, gromadzeniu zapasów itd. chciałbym zapewnić w imieniu organizacji zrzeszających hodowców i producentów trzody chlewnej reprezentujących 25% rynku, że produkcja żywca wieprzowego odbywa się bez większych zakłóceń – napisał w komunikacie Aleksander Dargiewicz Prezes Zarządu Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
Nie mniej, zdaniem KZP-PTCh, dużym wyzwaniem dla sektora może być obowiązkowa kwarantanna nałożona na pracowników obsługujących zwierzęta. Pozostawienie stad bez podstawowej opieki może spowodować masowe upadki zwierząt i stworzy olbrzymie, dodatkowe zagrożenie dla społeczeństwa.
Stąd pomysł tzw. „zielonych korytarzy” dla producentów i dostawców żywności. W liście przesłanym do premiera Mateusza Morawieckiego POLPIG zwraca uwagę, że przy wprowadzeniu dwutygodniowej kwarantanny dla rolników lub pracowników obsługujących fermy, nie będzie możliwe zorganizowanie szybkiego zastępstwa do opieki nad zwierzętami. A skala problemu jest ogromna, bo w samym sektorze produkcji trzody chlewnej 11,2 mln sztuk świń utrzymywanych jest w ok. 160 tys. gospodarstw.
- Pozostawienie gospodarstw bez podstawowej opieki spowoduje szybką śmierć zwierząt i stworzy olbrzymie, dodatkowe zagrożenie biologiczne dla społeczeństwa. Proponujemy w przepisach dotyczących zwalczania koronawirusa w Polsce z jednej strony uwzględnienie procedur ograniczających zagrożenie koronawirusem, z drugiej umożliwiających opiekę nad zwierzętami pracownikom nawet w okresie kwarantanny – napisał w liście do premiera Aleksander Dargiewicz z POLPIG.
Zdaniem POLPIG takie procedury powinny obejmować m.in.:
- opracowanie planów pracy, które umożliwią pracownikom rozpoczynanie pracy w różnych godzinach, tak aby ograniczyć możliwość wzajemnego kontaktu,
- indywidualny dojazd pracowników do pracy w sposób wykluczający bezpośredni kontakt z innymi osobami,
- zobowiązanie pracowników do przebywania w miejscu kwarantanny poza godzinami pracy oraz zachowania zasad higieny (częste mycie rąk itp.),
- zakaz bezpośrednich kontaktów między pracownikami w czasie wykonywania obowiązków służbowych. Pracodawca powinien zapewnić pracownikom kontakt telefoniczny,
- zapewnienie przez pracodawcę codziennej zmiany odzieży na czystą dla osób pracujących przy obsłudze zwierząt,
- zobligowanie pracowników pracujących przy obsłudze zwierząt do codziennego pomiaru własnej temperatury ciała przed przyjściem do pracy,
- organizacja posiłków w sposób wykluczający kontakty pracowników na stołówkach pracowniczych,
- pracodawca powinien zapewnić maski, okulary ochronne i kombinezon dla każdego pracownika,
- w przypadku pojawienia się objawów choroby (gorączka, kaszel lub problemy z oddychaniem) lub wystąpienia innych objawów „grypopodobnych” lub oddechowych, pracownik zobowiązany jest do natychmiastowego wezwania pomocy medycznej. Nie należy odwiedzać gabinetu lekarza rodzinnego lub SOR, ale należy zasięgnąć porady telefonicznej. Podczas kontaktu należy opisać objawy i podać szczegóły swoich ostatnich kontaktów. Dalsze postępowanie zostanie wskazane w trakcie rozmowy telefonicznej.
Zdaniem POLPIG przyjęcie tych zasad umożliwiłoby, w przypadku zakażenia jednego z pracowników, dalszą pracę pozostałej załodze bez konieczności ciągłego przebywania na kwarantannie domowej. wk