StoryEditor

Produkcja mięsa w Rosji nadal rośnie - wieprzowina króluje

W 2020 roku produkcja mięsa w Rosji ponownie zaliczyła wzrost. Widać to zwłaszcza w produkcji mięsa wieprzowego.
13.01.2021., 15:01h
Według danych Rosyjskiego Ministerstwa Rolnictwa łączna wielkość produkcji mięsa w 2020 roku wyniosła 15,6 mln ton żywej wagi, co stanowiło wzrost o 2,0% w porównaniu z rokiem ubiegłym.

Jednak patrząc na poszczególne rodzaje mięsa, widać znaczne różnice - produkcja wołowiny wzrosła tylko o 0,2% do 2,8 mln ton, a mięsa drobiowego o 0,4% do 6,7 mln ton.

Rosjanie w szczególności mogą pochwalić się wynikami osiągniętymi w produkcji wieprzowiny, która rośnie w ich kraju nieprzerwanie od 2005 roku. W porównaniu do 2019 zwiększyli produkcję tego mięsa o 9,1% do 5,5 mln ton.

Dshambulat Khatuow, pierwszy wiceminister rolnictwa Rosji uważa, że produkcja wieprzowiny ma wzrosnąć w ich kraju do 2025 roku do 6,0 mln ton.

–W ciągu ostatnich pięciu lat produkcja wieprzowiny wzrosła już o 1,2 mln ton. Udział produkcji przemysłowej wzrósł w międzyczasie do 90%. Import tego mięsa praktycznie nie odgrywa już żadnej roli. Zamiast tego rośnie eksport - zaznaczył Khatuow. Jego zdaniem, priorytetem dla rosyjskiej hodowli trzody chlewnej jest obecnie zwiększenie konkurencyjności, stworzenie nowoczesnej bazy hodowlanej i logistycznej oraz dalsze zwiększanie potencjału eksportowego.

Źródło: AgE
Fot. Sierszeńska
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 20:42