Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Prof. Daniel Korniewicz (LNB): Podrożeją premiksy farmerskie

01.03.2021

Drukuj

Prof. Daniel Korniewicz (LNB): Podrożeją premiksy farmerskie

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

- Dotyczy to zwłaszcza lizyny, której cena wzrosła z 1,1–1,2 €/kg do 2 €/kg. Niewiele mniej zdrożała treonina (z 1,20 do 2,05 €/kg) i tryptofan z 6,5 do 8,5 €/kg. W efekcie zysk z tytułu minimalizacji poziomu białka i opierania pasz na dodatku aminokwasów egzogennych nie będzie już generował takich oszczędności, jak pod koniec zeszłego roku. Musimy być przygotowani na wzrost cen premiksów farmerskich. W tej sytuacji skupmy się na minimalizacji zużycia paszy na kg przyrostu w tuczach oraz na potrzeby bytowe. Bilansujmy pasze, dostosowując poziom składników pokarmowych do zmieniającego się zapotrzebowania świń, czyli wprowadzając żywienie wielofazowe. Wykorzystujmy potencjał warchlaków do odkładania tkanki mięsnej do ok. 45 kg m.c., a później oszczędzajmy. Przy niskich cenach tuczników warto wcześniej (około 100 kg m.c.) odstawić je do ubojni. Tak zużyjemy mniej mieszanek na odchowanie jednego tucznika. Ograniczmy straty paszy przez regulację automatów paszowych. Zadbajmy o odpowiednie rozdrobnienie surowców, by podnieść ich strawność. Warto zastosować także dodatki poprawiające strawność pasz (enzymy, zakwaszacze). Pamiętajmy, że obniżenie temperatury o każdy 1°C poniżej komfortu, to wzrost pobrania paszy o 40 g/szt./dobę - mówi prof. Daniel Korniewicz z firmy LNB.

Więcej informacji o tym, jak branża paszowa radzi sobie w kryzysie znajdziesz w marcowym wydaniu „top agrar Polska”. Zapraszamy do lektury!


Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody