StoryEditor

Prywatne przechowywanie wieprzowiny ruszy w grudniu

Kto jest zainteresowany prywatnym przechowywaniem wieprzowiny będzie musiał poczekać na uruchomienie tego systemu do końca roku – ponieważ najprawdopodobniej ruszy on dopiero w grudniu, kiedy to w okresie przedświątecznym notowany jest zwiększony ruch sprzedaży mięsa.
30.09.2015., 14:09h

Choć nie podano konkretnej daty, to jednak istnieje pewna szansa, że data uruchomienia systemu przesunie się nawet na styczeń 2016 r. Póki co, w ostatnim czasie notowany jest wzrost cen u największych dostawców wieprzowiny w UE – czyli w Holandii, Polsce, Danii, Belgii oraz w Niemczech.

Przypomnijmy, że w połowie września br. podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE Komisja Europejska decydowała, że opłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny znowu powrócą. KE zdecydowała również, że rozszerzony został zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy niższej wartości, które zostały wcześniej najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo. Do takiej grupy produktów należy na przykład świeży smalec. Są jednak kraje (Belgia, Francja, Dania i Holandia), którym zależy na tym, by mechanizmem zostały objęte także inne elementy, takie jak: tłuszcz, podroby i nóżki wieprzowe. 

Ponadto zwiększeniu uległa o 20% stawka dopłat, by zachęcić do wprowadzania do magazynów większej ilości produktów niż miało to miejsce podczas marcowej edycji. Według informacji KE, niższe stawki będą dotyczyły smalcu, z uwagi na fakt, że jego przechowywanie jest tańsze. Nowe dopłaty zostaną najprawdopodobniej wprowadzone w połowie października br.   ag

fot. A. Kurek

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 09:18