Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Rekrutacja do II edycji kursu dla specjalistów „Akademia Produkcji Prosiąt”

Obrazek

Rusza rekrutacja do drugiej edycji specjalistycznego kursu „Akademia Produkcji Prosiąt” na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Co przygotowali organizatorzy kursu? Jakie nowości dla uczestników drugiej edycji programu?

Aneta Lewandowska4 lutego 2022, 16:24

Odwrócić negatywne trendy

W ciągu ostatnich dwudziestu lat polska produkcja trzody chlewnej zmieniła się diametralnie. Z dużego eksportera staliśmy się importerem. Wstępne dane Głównego Urzędu Statystycznego wskazują, że w ciągu ostatniego roku polskie pogłowie świń spadło o 12,7%. W grudniu 2021 r. w kraju utrzymywano 10242,4 tys. sztuk świń.

Co najbardziej alarmujące z punktu widzenia hodowli świń, spadło pogłowie loch, zmniejszając się rok do roku o 160,9 tys. sztuk, a więc aż o 19,7% i liczyło 654,1 tys. sztuk w grudniu 2021 r.

Nie tylko przemiany rynkowe, gospodarcze i polityczne silnie wpłynęły na branżę. Sen z powiek hodowców spędza ASF, z którym kraj walczy od kilku lat. Zamyka się coraz więcej gospodarstw, również hodowlanych. Importujemy coraz więcej prosiąt – wyprzedzają nas jedynie Niemcy. Brakuje nowych inwestycji, na czym tracą rolnicy i gospodarka.

W odpowiedzi na trudną sytuację sektora Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu proponuje rozwój wiedzy w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej, genetyki, technologii i organizacji produkcji jako podstawę do odbudowy branży.

Akademia Produkcji Prosiąt

Centrum Kształcenia Ustawicznego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu we współpracy z fachowcami z ogromnym doświadczeniem branżowym organizuje II edycję kursu „Akademia produkcji prosiąt”.

„Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt, to kombinacja wielu elementów, od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny” mówi kierownik kursu, dr inż. Janusz Wojtczak.

W czasie kursu uczestnicy mają zdobyć wielostronne umiejętności zarówno teoretyczne jak i praktyczne, użyteczne do osiągnięcia sukcesu w sektorze. 

Kto może wziąć udział w kursie?

W „Akademii produkcji prosiąt” mogą wziąć udział wszystkie osoby z udokumentowanym wykształceniem wyższym lub średnim kierunkowym. Kurs dedykowany jest profesjonalistom, dlatego uczestnicy muszą mieć co najmniej rok doświadczenia produkcyjnego. W zajęciach będzie mogła uczestniczyć grupa maksymalnie 10 osób.
W poprzedniej edycji programu wzięło udział 8 osób, wśród nich rolnicy, kierownicy ferm, przedstawiciele branży paszowej i technologicznej. Uczestnicy, poza wiedzą, zdobyli cenne kontakty biznesowe i korzystają z nawiązanych relacji, także z kadrą naukową. Kurs zakończył się sporym sukcesem.

Jakie zagadnienia obejmie kurs?

Tematyka kursu jest szeroka, od podstawowych pojęć jak Sus scrofa jako gatunek, genetyka, zdrowie i bioasekuracja, przez odchów prosiąt i żywienie, a także ekonomiczne aspekty produkcji i nowoczesne technologie produkcji. W II edycji pojawią się też dwie nowości, które z pewnością zwiększają atrakcyjność kursu: zarządzanie zasobami ludzkimi w środowiskach produkcyjnych oraz relacje producentów świń z interesariuszami zewnętrznymi, a także wyjazd studyjny do Dani, w tym wizyty na najwyższej klasy fermach trzody i spotkania z ekspertami. W tej edycji kursu prowadzący chcą skupić się bardziej na ekonomice produkcji.

Wykładowcy i specjaliści

Zajęcia poprowadzą znani eksperci branżowi, wśród nich:

  • Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak (UR Kraków);
  • Prof. dr hab. Marek Świtoński (UP Poznań);
  • Prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól (UP Poznań);
  • Prof. dr hab. Anna Rząsa (UP Wrocław);
  • Prof. dr hab. Marcin Arciszewski (UP Lublin);
  • Prof. dr hab. Daniel Korniewicz (firma LNB);
  • Prof. dr Tomasz Schwarz (UR Kraków);
  • Dr n. wet. Marian Porowski;
  • Dr inż. Janusz Wojtczak (UP Poznań.

Organizacja i czas trwania

Kursa trwa jeden semestr i obejmuje co najmniej 160 godzin zajęć. Jest prowadzony w trybie weekendowym: zajęcia rozpoczynają się w piątki od godziny 14.30 i trwają ok. 4-6 godz., zajęcia sobotnie rozpoczynają się o 8.00 i trwają ok. 6-9 godz., natomiast zajęcia rozpoczęte w niedziele o 8.00 potrwają ok. 4-6 godz. Przewidziano 100 godzin teorii oraz około 60 godzin zajęć praktycznych.

Rekrutacja potrwa do 20 lutego 2022 r., a warunkiem zakwalifikowania do procesu rekrutacji jest przesłanie odpowiednich dokumentów (do pobrania tutaj) i wpłacenie zadatku. Koszt wzięcia udziału w kursie to 12 000 zł netto (+VAT).

Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie testu teoretycznego ze wszystkich przedmiotów oraz elementów praktycznych. Absolwent kursu otrzymuje sygnowane przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Świadectwo ukończenia kursu dokształcającego „Akademia produkcji prosiąt”.


al na podst. CKU UP w Poznaniu
fot. pixabay



Picture of the author
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)