StoryEditor

Relacja z Forum „Świnie” już dostępna!

Forum „Świnie” już za nami, ale żeby nie przegapić aktualnych informacji, cennych dyskusji i ocen sytuacji na rynku mamy dla Was relację z tego wydarzenia. Link do wideo poniżej!
07.07.2021., 14:07h

Pod koniec czerwca na III Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie rozmawialiśmy z ekspertami o aktualnej sytuacji na rynku, co mają do powiedzenia przedstawiciele zakładów mięsnych, a jak sytuację w branży oceniają rolnicy.

W konferencji wzięło udział nie tylko wielu rolników, ale także specjalistów i przedstawicieli firm – partnerów Forum. Ze względu na ograniczenia covidowe nie wszyscy chętni mogli pojawić się na poznańskich Targach, dlatego przygotowaliśmy relację wideo z III Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie.

Co w programie?

Przede wszystkich spora dawka wiedzy branżowej od specjalistów z Polski i nie tylko. Była mowa o sytuacji rynkowej, technologii produkcji, żywieniu i zdrowiu trzody. A wszystko to pod hasłem tegorocznej konferencji „Jak produkować bezpiecznie i stabilnie".

I blok tematyczny: Nowe wyzwania w organizacji produkcji świń a w nim:

  • Kiedy wzrosną ceny świń? Szef niemieckiej giełdy VEZG.
  • Zarządzanie produkcją trzody chlewnej w nowych realiach
  • ASF w Polsce – bieżąca sytuacji epizootyczna i perspektywy na uwalnianie regionów ze stref – dr Bogdan Konopka, GLW
  • Kto będzie mógł się rozwijać w Polsce – czy nowe przepisy zablokują inwestycje w produkcję trzody chlewnej? – Piotr Włodawiec, Kancelaria Prokurent

II blok tematyczny: Topowe wyniki produkcyjne w wysokoplennych stadach dzięki precyzyjnemu żywieniu oraz wykorzystaniu najnowszych technologii:

  • Jak odsadzać prosięta po 2023 roku, czyli odchów prosiąt bez tlenku cynku – prof. dr hab. Anna Czech, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Możliwości ograniczenia negatywnego wpływu gorzkiego smaku na pobranie paszy i wyniki produkcyjne trzody chlewnej – dr Marcin Kamiński, Lucta Polska
  • Niehormonalne metody zarządzania okresem poodsadzeniowym u loch – dr Wojciech Korczyński, Vetoquinol

III blok tematyczny: Zdrowe stada utrzymywane w warunkach dobrostanu

  • Bezjarzmowe utrzymanie loch i kastracja prosiąt w znieczuleniu – czy czeka nas rewolucja w podejściu do produkcji świń? – prof. dr hab. Roman Kołacz, Instytut Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • Jak nowe technologie wspomagają walkę ze zmiennym wirusem PCV2? – dr Agnieszka Mańka, Zoetis Polska
  • Właściwie przeprowadzone zasiedlenie chlewni i szybka ocena stanu zdrowotnego świń postawą opłacalnego tuczu – prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie, Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ-UR

A na koniec dyskusja „Jak w ostatnim roku zmienił się światowy i europejski rynek świń – nowe wyzwania dla branży i prognozy na przyszłe lata”, w której wzięli udział przedstawiciele producentów świń – członkowie Związku PolPig oraz grup producentów rolnych, branży mięsnej – reprezentanci Animex Foods oraz Good Valley oraz znawcy rynku trzody chlewnej.

Warto być na bieżąco – zarejestruj się tutaj.

Jeśli uczestniczyłeś w Forum 25.06.2021 r. wyślij maila na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. - otrzymasz kod dostępu gratis.

Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 04:40