StoryEditor

Rośnie chiński rynek wieprzowiny

Azjatycki gigant podnosi się z kolan – trwa odbudowa pogłowia świń, rośnie krajowa produkcja. Sprawdź prognozy na nadchodzące miesiące.
28.01.2021., 12:01h
Chiński rynek wieprzowiny ożywa szybciej niż wcześniej prognozowano. Znajduje to odzwierciedlenie w aktualnych szacunkach Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) dotyczących światowego rynku trzody chlewnej w 2021 r. Jeszcze w październiku eksperci z Waszyngtonu dokonali tylko niewielkich zmian w prognozie dla większości krajów objętych analizą, tymczasem szybki trend wzrostowy na chińskim rynku świń skłonił ich teraz do wprowadzenia poważnych korekt. Pod koniec zeszłego roku Amerykańscy analitycy zakładali., że produkcja wieprzowiny w Republice Ludowej wzrośnie w 2021 roku o dobre 9%, obecnie oczekują wzrostu o 5,5 miliona ton, czyli prawie 15% do 43,5 miliona ton.

Rośnie konsumpcja wieprzowiny

Odbudowa sektora po stratach spowodowanych afrykańskim pomorem świń (ASF) przebiega szybciej niż oczekiwano, a wysokie ceny świń rzeźnych są zachętą dla producentów do sprowadzania większej liczby zwierząt – wyjaśniają eksperci USDA.  Zrewidowano w górę również prognozę spożycia wieprzowiny w Chinach, która w 2020 roku spadła do najniższego poziomu od ponad dziesięciu lat z powodu ASF i pandemii koronawirusa. Według aktualnych prognoz konsumpcja krajo...
Pozostało 56% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 13:14