Aż o 3,7% wzrosła w 2018 r. produkcja żywca rzeźnego w Polsce. Wyniosła ona ogółem ponad 7,1 mln ton.
Anna Kurek6 września 2019, 18:00
Krajowa produkcja żywca rzeźnego w Polsce w zeszłym roku wyniosła 7,11 mln ton, to o 3,7% więcej niż w roku poprzednim. W przeliczeniu na wagę mięsa – waga bita ciepła – produkcja sięgnęła 5,49 mln ton i była o 450 tys. ton (4%) wyższa niż w 2017 r.
Krajowa produkcja żywca rzeźnego Najwięcej, bo ponad 3,45 mln ton wyprodukowaliśmy w zeszłym roku żywca drobiowego, co stanowiło to 48,5% całej produkcji. Drugi na podium jest żywiec rzeźny wieprzowy – 2,53 mln ton (35,6%). Stawkę na podium zamyka żywiec wołowy – nieco ponad 1,1 mln ton stanowiące 15,5% zeszłorocznej produkcji w Polsce.
Najwięcej żywca produkowanego jest w Wielkopolsce – 1,5 mln ton oraz na Mazowszu 1,49 mln ton. Najmniej, bo jedynie nieco ponad 100 tys. ton w województwie podkarpackim.