Reklama zniknie za 11 sekund

Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Rośnie produkcja żywca w Polsce

Obrazek

Aż o 3,7% wzrosła w 2018 r. produkcja żywca rzeźnego w Polsce.  Wyniosła ona ogółem ponad 7,1 mln ton.

Anna Kurek6 września 2019, 18:00
Krajowa produkcja żywca rzeźnego w Polsce w zeszłym roku wyniosła 7,11 mln ton, to o 3,7% więcej niż w roku poprzednim. W przeliczeniu na wagę mięsa – waga bita ciepła  – produkcja sięgnęła 5,49 mln ton i była o 450 tys. ton (4%) wyższa niż w 2017 r. 

Krajowa produkcja żywca rzeźnego
Najwięcej, bo ponad 3,45 mln ton wyprodukowaliśmy w zeszłym roku żywca drobiowego, co stanowiło to 48,5% całej produkcji. Drugi na podium jest żywiec rzeźny wieprzowy – 2,53 mln ton (35,6%). Stawkę na podium zamyka żywiec wołowy – nieco ponad 1,1 mln ton stanowiące 15,5% zeszłorocznej produkcji w Polsce. 



Najwięcej żywca produkowanego jest w Wielkopolsce – 1,5 mln ton oraz na Mazowszu 1,49 mln ton. Najmniej, bo jedynie nieco ponad 100 tys. ton w województwie podkarpackim. 


Źródło: GUS


1 z 2
Obrazek

2 z 2
Obrazek

Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)