III Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie
Punktualnie o 9:30 rozpoczęliśmy III edycję Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie. Bardzo cieszymy się, że wreszcie możemy się osobiście spotkać z hodowcami, ekspertami i przedstawicielami branży trzodziarskiej. Program mamy bardzo bogaty, frekwencja dopisała i jesteśmy pewni, że nie zabraknie ciekawych dyskusji na panelach i w kuluarach.
Poniżej przypominamy poszczególne zagadnienia i tematy wystąpień naszych prelegentów i partnerów.
Nowe wyzwania w organizacji produkcji świń
Zarządzanie produkcją trzody chlewnej w nowych realiach – wprowadzenie redakcji oraz wypowiedzi praktyków
ASF w Polsce – bieżąca sytuacji epizootyczna i perspektywy na uwalnianie regionów ze stref – dr Bogdan Konopka, główny lekarz weterynarii
Kto będzie mógł się rozwijać w Polsce – czy nowe przepisy zablokują inwestycje w produkcję trzody chlewnej? – Piotr Włodawiec, Kancelaria Prokurent
Topowe wyniki produkcyjne w wysokoplennych stadach dzięki precyzyjnemu żywieniu oraz wykorzystaniu najnowszych technologii.
Jak odsadzać prosięta po 2023 roku, czyli odchów prosiąt bez tlenku cynku
– prof. dr hab. Anna Czech, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Możliwości ograniczenia negatywnego wpływu gorzkiego smaku na pobranie paszy i wyniki produkcyjne trzody chlewnej – dr Marcin Kamiński, Lucta Polska
Niehormonalne metody zarządzania okresem poodsadzeniowym u loch – dr Wojciech Korczyński, Vetoquinol
Przeczytaj również
Zdrowe stada utrzymywane w warunkach dobrostanu
Jak nowe technologie wspomagają walkę ze zmiennym wirusem PCV2? – dr Agnieszka Mańka, Zoetis Polska
Właściwie przeprowadzone zasiedlenie chlewni i szybka ocena stanu zdrowotnego świń postawą opłacalnego tuczu – prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie, Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ-UR
Udział w niej wezmą przedstawiciele producentów świń – członkowie Związku PolPig oraz grup producentów rolnych, branży mięsnej – reprezentanci Animex Foods oraz Good Valley oraz znawcy rynku, którzy naświetlą nam zmiany zachodzące w ostatnich miesiącach na europejskim i polskim rynku trzody chlewnej.

Rozpoczęcie III Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie..

Od lewej: prof. Zygmunt Pejsak, red. Paulina Janusz - Twardowska, red. Anna Kurek i prof. Roman Kołacz.

Uczestnicy Forum.

Uczestnicy Forum.

Prof. Zygmunt Pejsak w rozmowie z red. Anną Kurek.

Prof. Roman Kołacz w rozmowie z red. Anną Kurek.

Prof. Anna Czech w rozmowie z red. Anną Kurek.

Lek. wet. Agnieszka Mańka w rozmowie z red. Anną Kurek.

Dr Raffael Wesoly w rozmowie z red. Anną Kurek.

Dr Marcin Kamiński w rozmowie z red. Anną Kurek.

Piotr Włodawiec w rozmowie z red. Anną Kurek.

Redaktor Paulina Janusz-Twardowska, prowadząca III Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie.

Uczestnicy III Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie.

III Forum Rolników i Agrobiznesu na MTP w Poznaniu.

Prelegenci III Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie.

Piotr Włodawiec (Kancelaria Prokurent) ekspert w zakresie prawa cywilnego, gospodarczego, prawa pracy, rynku rolnego oraz paszowego.

Premiera najnowszej książki prof. Zygmunta Pejsaka dziś na naszym Forum.

Każdy kto nabył podczas dzisiejszej premiery najnowszą książkę prof. Zygmunta Pejsaka „Zdrowie świń, profilaktyka i terapia” mógł liczyć na autorską dedykację.

Podczas III Forum Świnie można było nabyć najnowszą publikację prof. Pejsaka wydaną pod wydawnictwem Polskiego Wydawnictwa Rolniczego.

Najnowsza książka prof. Zygmunta Pejsaka „Zdrowie świń, profilaktyka i terapia” cieszyła się dziś ogromnym zainteresowaniem.

Dr Raffael Wesoly (BUS BesamungsUnion Schwein) członek zarządu German Genetic, Stowarzyszenia hodowców trzody chlewnej w Niemczech.

A w przerwie... :)

W przerwie między prelekcjami, czas na rozmowy kuluarowe i pyszną kawkę.

Prof. dr hab. Anna Czech (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie) specjalistka ds. biochemii zwierząt.

A w kuluarach, czas na wymianę doświadczeń.

Dr Marcin Kamiński, Lucta Polska

Lek. Wet., dr Wojciech Korczyński

Uczestnicy III Forum Świnie podczas rozmów kuluarowych.

Uczestnicy III Forum Świnie podczas rozmów kuluarowych.

Prof. dr hab. Roman Kołacz, Instytut Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Mikołaja Kopernika Toruń