Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rynek świń: Produkcja sięga dna

06.02.2019

Drukuj

Rynek świń: Produkcja sięga dna

Artykuł dostępny

Beznadziejna sytuacja na rynku wieprzowiny trwa od miesięcy. Do naszej redakcji niemal codziennie dzwonią rozgoryczeni producenci, którzy do każdej sprzedawanej świni dokładają coraz większe pieniądze. Jak długo i czy w ogóle wytrzymają, podczas gdy każdego tygodnia ceny albo spadają, albo utrzymują się na coraz niższym poziomie?
Zakłady zbijają ceny

r e k l a m a

Dawno nie obserwowaliśmy takich różnic pomiędzy krajowymi a zachodnimi stawkami za tuczniki. Obecnie sięgają one nawet 0,20–0,30 eurocentów na 1 kg w klasie E, co daje 0,86 do nawet 1,29 zł/kg mniej w stosunku do cen niemieckich. Krajowe zakłady mięsne, które ustalając ceny od lat wzorowały się na rynku naszych sąsiadów, raptem dyktują swoje, niezależne, tyle że zdecydowanie niższe stawki.



Wciąż słyszymy też informacje o tym, że zalewa nas tańszy towar z Zachodu, że stajemy się śmietnikiem Europy, że nasze zakłady skupują wszystko, czego inne kraje chcą się pozbyć, bo jest taniej. W efekcie ci, którzy chcą sprzedać tuczniki, muszą poczekać. Zakłady mięsne przekładają skup świń, te przerastają, a rolnik dostaje podwójnie po kieszeni. Raz, że sprzedaje za duże, nieraz ważące 150–160 kg zwierzęta, dwa na paszy, którą przecież musiał czasem nawet kilka tygodni dłużej skarmiać. Spadające na łeb i na szyję ceny tuczników wskazują jednoznacznie, że zakłady mięsne wciąż jeszcze nie widzą, że tną gałąź, na której siedzą. Zarzynając cenami żywca rolników mogą szybko pozbawić się dostawców surowca. Tym bardziej, że właściciele rodzinnych gospodarstw coraz jednoznaczniej wskazują, że zlikwidują produkcję świń.

Cały artykuł znajdziesz w najnowszym wydaniu "top świnie". Zapraszamy do lektury!

Polecane dla Ciebie:

article icon

XX Dzień kukurydzy w Łosiowie. Jak radzić sobie w czasie suszy?

Czytaj

Zobacz wideo

„Odpady z Europy zabijają rynek” - Wywiad z Mirosławem Jackowiakiem

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody