🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rynek tuczników: nadal bez zmian

27.08.2020

Drukuj

Rynek tuczników: nadal bez zmian

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

W Niemczech i Danii w zasadzie od kilku tygodni ceny stoją w miejscu, a w takich krajach jak Hiszpania czy Francja ceny rosną. Jednak dla naszych skupujących to nic takiego, bowiem jak sami podkreślają, gdy na rynku nie ma ciśnienia do podwyżek to nie zaszkodzi spróbować stawki te obniżyć. Jest to dość karkołomne podejście, jednak obecnie żadna ubojnia nie zastanawia się nad tym co dalej, najważniejsze jest tu i teraz. A teraz w niepewnych czasach epidemii koronawirusa każdy pretekst jest dobry by taniej kupić i drogo sprzedać, bowiem w sklepach mięsnych od czasu maksymalnych cen żywca wyroby wędliniarskie i mięso nie staniały.

Zdaniem analityków rynku niebawem tucznik może być droższy. A wszystko za sprawą stopniowego uruchamiania na powrót eksportu niemieckiej i holenderskiej wieprzowiny do Chin. Największe ubojnie zza naszej zachodniej granicy już zapełniają magazyny na tę okoliczność. Zatem ostatnie obniżki u naszych krajowych skupujących mogą być spekulacyjnym zbijaniem cen przygotowującym zakłady na wyższe stawki. Oby tak było.

Obecnie bowiem stawki na tuczniki są bardzo kiepskie. Podstawowe cenniki zamykają się w przedziale 4-4,2 zł/kg żywca, a maksymalne w granicach 4,7 -4,9 zł/kg żywca. Stawki poubojowe to z kolei mak. 6-6,1 zł/kg w klasie E, co daje wspomniane wcześniej ceny za żywiec tylko przy najwyższych parametrach poubojowych (mięsność ok. 60 %, wydajność rzeźna powyżej 80%). jbr

Zobacz aktualne notowania cen skupu tuczników!


Widziałeś już nasze video "Opłacalność produkcji trzody chlewnej – jak ją oceniają rolnicy z Opolszczyzny?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody