StoryEditor

Rynek wieprzowiny: konieczne zmiany po stronie handlu

Nawet 80% polskiej wieprzowiny w supermarketach i ustalenie cen minimalnych na podstawowe produkty spożywcze to postulaty producentów świń w obliczu nieustającego kryzysu na rynku.
19.02.2021., 15:02h
Pandemiczny kryzys na rynku wieprzowiny objął sporą część Europy. Brak opłacalności produkcji notują nasi koledzy po fachu w Niemczech, Holandii i większości państw Europy Środkowo-Wschodniej. Trudno się więc dziwić, że rolnicy coraz głośniej domagają się wprowadzenia regulacji, które umożliwią im produkcję żywca w bezpieczniejszych warunkach rynkowych. Podkreślają, że zapewniają krajom bezpieczeństwo żywnościowe i w związku z tym władze państw powinny dbać o ich interesy.
– Nie chodzi o pomoc w formie dofinansowań w sytuacjach kryzysowych. Rolnicy potrzebują, by państwo gwarantowało długoterminową politykę pozwalającą na stabilne funkcjonowanie i rozwój gospodarstw nastawionych na produkcję świń – mówi dla  top agrar Polska Paweł Tchórzewski prezes Podlaskiego Związku Rolniczych Zrzeszeń Branżowych Producentów Trzody Chlewnej.
Organizacja zrzesza 8 grup producentów świń i 130 członków. Tygodniowo sprzedaje 1–3 tys. tuczników.  Od 2017 roku rolnicy w niej zrzeszeni prowadzą produkcję na obszarach restrykcji w związku z ASF. Są to powiaty siedlecki, sokołowski, łosicki, garwoliński i węgrowski.
– Wraz upływem czasu strefy te zmieniają swoje kolory. Aktualnie dominuje strefa czerwona, rzadkością jest strefa niebieska, coraz częściej występuje strefa żółta – zaznacza przedstawiciel Związku, Oktawian Muszkat.

Krajowa wieprzowina powinna dominować w sklepach

Producenci ze wschodniej części kraju mierzą się zatem już kilka lat z ograniczoną rentownością swoich gospodarstw – z zasady otrzymują niższe stawki za żywiec niż koledzy spoza stref. Dlatego apelują do ministerstwa rolnictwa o wprowadzenie przepisów, które nakazałyby marketom zapewnienie w swoim asortymencie 80% wieprzowiny.  Zdaniem Pawła Tchórzewskiego, takie rozwiązanie mogłoby zablokować napływ tusz i elementów z zagranicy, a tym samym poprawić sytuację polskich rolników.
Takie rozwiązanie wprowadzają Czesi – ustawę przyjął tamtejszy parlament. Zobowiązuje ona markety o powierzchni ponad 400 m kw do wprowadzenia na sklepowe półki czeskiej wieprzowiny i wyrobów wieprzowych w ilości 55% ogółu. Udział ten ma rosnąć sukcesywnie każdego roku, aż w 2028 r. osiągnie co najmniej 73%.

Ceny minimalne na produkty spożywcze

Rolnicy ze Związku w Suchożebrach podobnie jak producenci z innych krajów Europy uważają również, że rządowe ustalenie cen minimalnych na produkty mięsne byłoby rzeczą wskazaną.
– Przepisy takie w randze rozporządzeń mogłyby przecież funkcjonować tymczasowo i być doraźnie wprowadzane w okresach drastycznego zachwiania cen. Producenci potrzebują stabilności. Przepisy takie pozwoliłyby skuteczniej wyeliminować przejawy wyzysku producentów oraz wykorzystywania przez podmioty skupujące swojej przewagi kontraktowej – wskazuje  Muszkat.
Fot. Rawa
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 07:15