Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Śląski Tucznik – wieprzowina funkcjonalna

28.04.2019

Drukuj

Śląski Tucznik – wieprzowina funkcjonalna

Artykuł dostępny

r e k l a m a

– Rolnik jest zawodem przyszłości, zawsze będzie potrzebny, ponieważ ludziom do życia potrzebne są i rośliny, i zwierzęta. W każdej piramidzie żywieniowej zawsze będzie mięso i nabiał, ponieważ pochodzące z nich białko jest ludziom niezbędne do życia. Warto zwrócić uwagę, że konsument jest coraz lepiej wyedukowany, szuka wysokiej jakości. Dobre czasy dla przetwórstwa się skończyły. Klient jest wybredny, przychodzi i kupuje raptem kilka plasterków. Nie można mu dać powodu, by stracił zaufanie, bo długo nie powróci. Dlatego przetwórcy i hodowcy powinni współpracować i wykorzystać to, że konsumenci mają dość anonimowej żywności, zaczynają szukać u mniejszych producentów m.in. w rolniczym handlu detalicznym, czy MOL-ach. Coraz lepiej postrzegana jest też tradycja, a wyrobów tradycyjnych z nowoczesnych, bardzo szybko rosnących świń nie da się zrobić. To szansa dla inicjatyw takich jak Śląski Tucznik.

r e k l a m a

Otrzymałem do badania półtuszę z tych zwierząt. Po pobraniu próbek resztę mięsa przerobiliśmy na potrawy. Wszyscy zauważyli, że podczas obróbki termicznej wydzielało ono aromat dodawanych do paszy ziół. Ta wieprzowina ma czerwoną barwę i charakteryzuje ją bardzo niewielki wyciek. Po badaniach okazało się, że ma doskonały, zbliżony do wołowiny i jagnięciny profil aminokwasowy i doskonały profil kwasów tłuszczowych. Zwykle wieprzowina ma 20 : 1, a ta badana miała 6 : 1. Zapewne zawdzięczamy to dodatkowi oleju do żywienia świń. Co zaskakujące, w mięsie pojawił się również kwas CLA – charakterystyczny dla przeżuwaczy, być może odpowiedzialne za to są stosowane w żywieniu żywe kultury bakterii. Okazuje się zatem, że Śląski Tucznik produkuje wieprzowinę funkcjonalną. Uniwersytet Rolniczy w Krakowie bada ją i jest gotów wydać stosowny certyfikat dla przetwórców, aby ci mogli reklamować tę markę jako wysokiej jakości, zdrową i lokalną wieprzowinę. Marka może reklamować region, a region markę. Widzę tu obopólne korzyści – mówi prof. dr hab. inż. Władysław Migdał z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Więcej o tym jak funkcjonuje opolska spółdzielnia oraz o walorach wieprzowiny ze Śląskiego Tucznika przeczytacie Państwo w majowym wydaniu „top świnie”. Zapraszamy do lektury. aku

top świnie - 5/2019


Forum Rolników i Agrobiznesu - Świnie

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ciepły i szczelny dach

Czytaj

Zobacz wideo

Prof. Władysław Migdał (UR w Krakowie) o walorach wieprzowiny ze Śląskiego Tucznika

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody