StoryEditor

Smithfield wyciąga ręce po przetwórnie Piniego

Właściciel Animeksu, Smithfield planuje przejąć zakłady przetwórstwa należące do Grupy Pini. Czy UOKiK się zgodzi?
03.04.2017., 15:04h

Grupa Smithfield podpisała niewiążący list intencyjny w sprawie zakupu należących do Grupy Pini dwóch zakładów przetwórstwa mięsa  – spółek Pini Polska i Hamburger Pini oraz spółki Royal Chicken zajmującej się projektem inwestycji w nowy zakład. W liście nie ma mowy o kupnie mega ubojni pod Kutnem, również własności Pini Polonia.Smithfield jest właścicielem Animex Foods, jednego z największych producentów żywności w Polsce specjalizującego się w produkcji mięsa i wyrobów mięsnych.Pini Polska i Hamburger Pini to dwa niedawno uruchomione zakłady, wyposażone w nowoczesne urządzenia i linie technologiczne do produkcji wysokiej jakości wyrobów mięsnych. Zakup zakładów należących do Grupy Pini ma wzmocnić pionową integrację skrupulatnie realizowaną przez koncern Smithfiled. Ma również zwiększyć możliwości produkcyjne i eksportowe firmy Animex, wobec rosnącego wśród polskich i zagranicznych konsumentów popytu na wyroby firmy. Sfinalizowanie transakcji jest uzależnione m.in. od zakończenia procesu oceny prawno finansowej oraz uzyskania zgody UOKiK.

pj-t, fot. Smithfield

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 13:48