Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

UE: w pierwszej połowie roku wyeksportowano prawie 3 mln t wieprzowiny do krajów trzecich

Obrazek

W pierwszej połowie 2021 roku unijni eksporterzy wieprzowiny sprzedali do krajów trzecich prawie 3 mln t mięsa, ustanawiając nowy rekord. 

Dominika Mulak1 września 2021, 14:56
Eksporterzy wieprzowiny z Unii Europejskiej sprzedali więcej mięsa do krajów trzecich w pierwszej połowie 2021 roku niż w tym samym okresie ubiegłego roku, ustanawiając w ten sposób nowy rekord ilościowy. Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, w pierwszych sześciu miesiącach br. wyeksportowano 2,96 mln ton wieprzowiny, w tym produktów ubocznych o łącznej wadze 423 tys. ton (16,7% więcej niż w pierwszej połowie 2020 roku). 

Jednak w ostatnim czasie pojawiły się wyraźne oznaki spowolnienia eksportu z UE. Jeszcze w pierwszym kwartale 2021 roku eksport wzrósł o dobre 30%. Obecnie to tempo jest znacznie niższe, a podyktowane jest to malejącymi dostawami wieprzowiny do Chin. Od początku lipca ograniczone dostawy do Chin doprowadziły do zauważalnego spadku cen świń i wieprzowiny w UE. W związku z rosnącą populacją trzody chlewnej w Państwie Środka, w najbliższej przyszłości analitycy nie spodziewają się większych wolumenów eksportu do tego kraju.

Sprzedaż do innych krajów azjatyckich na plus


Z drugiej strony, sprzedaż wieprzowiny z UE do innych krajów azjatyckich nigdy nie była lepsza. Filipiny mają wysokie zapotrzebowanie na import po stratach w pogłowiu trzody spowodowanych afrykańskim pomorem świń. W pierwszej połowie 2021 roku eksport z UE wzrósł do tego kraju ponad trzykrotnie do 185 200 ton w porównaniu z tym samym okresem roku ubiegłego, co uczyniło Filipiny drugim co do wielkości odbiorcą unijnej wieprzowiny. 

Podobnie sytuacja wygląda w Wietnamie, gdzie wielkość dostaw podwoiła się do 89,2 tys. ton. Korea Południowa i Hongkong również kupiły nieco więcej wieprzowiny ze Wspólnoty, podczas gdy Japonia, ważny odbiorca, zakupił blisko 170 000 ton, czyli prawie 13% mniej rok do roku. 

Wzrost eksportu wieprzowiny z UE w porównaniu z pierwszą połową 2020 roku był również widoczny wśród wielu małych i średnich odbiorców. Na przykład eksport do USA wzrósł o jedną trzecią do 63 800 ton, a do Australii o 44% do 52 100 ton. Sprzedaż na Wybrzeże Kości Słoniowej wzrosła nawet o 82% do 44 850 ton, a do Nowej Zelandii o 71% do 24 300 ton.

Źródło: www.topagrar.com


Picture of the author
Autor Artykułu:Dominika Mulak
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)