StoryEditor

UPEMI: Szukajmy opłacalności we współpracy

W obecnej sytuacji musimy popracować nad ekonomiką produkcji. Zwiększy to naszą konkurencyjność na rynku europejskim. Zbyt rzadko korzystamy z systemów zarządzania produkcją. 
08.06.2018., 11:06h
Niepewność sektora branży mięsnej, szczególnie wieprzowej w kontekście obecnej sytuacji na rynku, związanej z ASFem i zmniejszaniem populacji trzody w Polsce (spadek pogłowia o 32% w przypadku tuczników, 42% w przypadku loch) trwa nieprzerwanie i wszyscy niestety zdają sobie z tego doskonale sprawę. 

Teraz toczą się dyskusje nie nad tym jak poradzić sobie z ASF, tylko jak nauczyć się z nim żyć i sprzedawać wieprzowinę w Polsce i na świecie w lepszych cenach.
W obliczu licznych zagrożeń - wystawiania na półki sklepowe przez sieci handlowe wieprzowiny w cenach dumpingowych, dużej presji cenowej ze strony konkurencji państw zachodnich, rolnicy i przetwórcy dyskutowali dzisiaj podczas konferencji zorganizowanej przez UPEMI, gdzie szukać rozwiązania trudnej sytuacji.
Ciąć koszty, czy może wystarczy je kalkulować? Postawić na jakość czy na cenę? Certyfikować, czy nie? Co się najbardziej opłaca... 



Unia Producentów i Pracodawców Przemysł Mięsnego zorganizowała w Hotelu Radisson Blu Centrum w Warszawie konferencję pt.  "Jakość i optymalizacja przyszłością produkcji polskiej trzody chlewnej".
Po uroczystym rozpoczęciu spotkan...
Pozostało 74% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 00:23