🔔 Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 9 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

V Forum Rolników i Agrobiznesu: Sesja Świnie

25.11.2020

Drukuj

V Forum Rolników i Agrobiznesu: Sesja Świnie

r e k l a m a

Dyskusja na temat kształtu przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej w najbliższych tygodniach musi nabrać tempa. Kraje członkowskie Unii Europejskiej – w tym Polska – muszą odpowiedzieć na pytanie: jaki model rolnictwa chcą wspierać, jak przygotować krajowe plany strategiczne, by spełnić unijne wymagania zdefiniowane jeszcze bardzo oględnie w strategii „Od pola do stołu” oraz „Bioróżnorodność”.

Wraz z politykami oraz ekspertami, w poszczególnych panelach chcemy podyskutować o szansach i zagrożeniach wynikających z nowych, jeszcze bardziej „zielonych” pomysłów na WPR i europejski model rolnictwa.

Jednym z panelistów będzie dr Bogdan Konopka, Główny Lekarz Weterynarii, który poruszy temat aktualnej sytuacji dotyczącej afrykańskiego pomoru świń oraz podejmowanych działań na rzecz walki z chorobą. 

Po zarejestrowaniu na http://forum.topagrar.pl/
podczas oglądania programu online i wypowiedzi panelistów, każdy zalogowany uczestnik może zadać pytanie. Będą one zadawane na koniec prezentacji lub podczas dyskusji. Warto skorzystać z tej możliwości.

r e k l a m a

Redaktorzy serdecznie zachęcają do zadawania pytań i aktywnego uczestnictwa w Sesji Świnie. 


SESJA ŚWINIE - szczegółowy program i prelegenci

Polecany artykuł

GIW zarządził wzmożone kontrole ubojni w całej Polsce

Polska produkcja świń na tle europejskich i światowych zawirowań na rynku, ASF i rosnącej wrażliwości konsumentów.

  • Produkcja świń o podwyższonym standardzie dobrostanu i bez antybiotyków – praktyczne doświadczenia i wyzwania dla sektora w Europie – Taru Aitikainen, wiceprezydent European Pig Producers, Finlandia
  • Od chlewni na talerz – jak w obecnych czasach powinna przebiegać współpraca w łańcuchu dostaw w sektorze wieprzowiny – Witold Choiński, Polskie Mięso, Janusz Białoskórski, szef Grupy Producenckiej Czarnków Dolina Noteci
  • ASF – coraz większe zagrożenie dla produkcji trzody chlewnej w Polsce – aktualny stan działań – dr Bogdan Konopka, Główny Lekarz Weterynarii


Dla Prenumeratorów udział w Forum po zalogowaniu i zgłoszeniu jest bezpłatny.

Jeżeli jeszcze się nie zarejestrowałeś nic straconego! Możesz to zrobić właśnie teraz! DOŁĄCZ ONLINE

Agrarsklep

top agrar Polska – roczna prenumerata

top agrar Polska – roczna prenumerata

Płacisz tylko

198,00 zł SPRAWDŹ



Nasza pierwsza panelistka, Taru Antikainen, wiceprezydent European Pig Producers mówiła o produkcji świń w podwyższonych normach dobrostanu na podstawie sytuacji w Finlandii oraz własnych doświadczeń z gospodarstwa, gdzie razem z rodziną prowadzą produkcję świń bez antybiotyków.

- Wiem, że sytuacja w sektorze trzody chlewnej w Polsce jest zła, biorąc pod uwagę rozprzestrzeniający się wirus ASF. Wyobrażam sobie jak Wam trudno, tyle loch straciliście i na dodatek musicie korzystać z importu warchlaków z Niemiec i z Danii. Do tego dochodzi bardzo niski poziom cen, który nie rekompensuje kosztów produkcji - mówiła. Jej zdaniem, następstwem takiego kryzysu bardzo często jest poprawa sytuacji. - Aby jednak sytuacja się poprawiła należałoby wzmocnić biobezpieczeństwo - dodała.

Odpowiedzią na to jest ograniczenie stosowania antybiotyków w produkcji. - Im więcej ich stosujemy, tym zwierzęta się uodparniają co źle wpływa na produkcję i bezpieczeństwo żywności - tłumaczyła.

W Finlandii stosuje się głównie preparaty oparte na penicylinie. Z kolei ilość wszystkich antybiotyków stosowanych w Finlandii w 2018 roku wynosiła 18 mg/PCU. - Ta liczba obejmuje również zwierzęta futerkowe i konie, które potrzebują znacznie więcej leków niż świnie - mówiła.

W Finlandii prowadzony jest krajowy rejestr zdrowia i dobrostanu świń (SIKAVA). - Dzięki temu nasze świnie są wolne od wielu chorób, m. in. choroby Aujeszkyego czy enzootycznego zapalenia płuc - wyjaśniała Antikainen.

Nasza panelistka mówiła również o warunkach, jakie muszą spełnić rolnicy, aby znaleźć się w rejestrze.



Współpraca w łańcuchu dostaw

W kolejnej prelekcji Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso przedstawił, w jaki sposób zapewnić rozwój hodowli trzody chlewnej w Polsce. Według danych zaprezentowanych przez prezesa ZPM Polska jest 5. największym importerem mięsa wieprzowego, a od 2007 r. pogłowie trzody spadło w ciągu ostatnich lat o 35%,  A produkcja wieprzowiny spadła o 20%. Obecnie utrzymujemy 800 tys. szt. loch. W ostatnich latach ich pogłowie spadło o 50%. Jesteśmy zmuszeni do importu warchlaków – tylko w ubiegłym roku zaimportowaliśmy ich aż 7 mln. szt. (około 85% z Danii).

Według Choińskiego powinniśmy iść dwutorowo, a więc produkując zarówno w dużych towarowych fermach, ale i tych mniejszych gospodarstwach. Warto zwrócić uwagę, że w Polsce tylko 1000 gospodarstw odpowiada za 20% produkcji. 

– Musimy ograniczyć ryzyka i wyeliminować bariery. Musimy zakończyć 40-procentowy import warchlaków (o wartości 2 mld zł), ta kwota mogłaby zostać u naszych producentów – mówił Choiński. 

Aby wesprzeć rozwój gospodarstw produkujących wieprzowinę, ale również materiał hodowlany, wg prezesa ZPM należy wspomóc odbudowę produkcji prosiąt, skutecznie zwalczać ASF, zachować konkurencyjność na rynkach unijnych i trzecich oraz walczyć o regionalizację dla polskiego mięsa w krajach trzecich, ale także usprawnić proces inwestycyjny nowych obiektów. 

Na krajowym rynku z kolei warto skupić się na skróceniu łańcucha dostaw bowiem konsumenci szukają nowych form dostarczania żywności. Jednym z pomysłów według Witolda Choińskiego może być - sprzedaż bezpośrednia czy RHD, poprzez zmniejszenie liczby pośredników, jest to opcja korzystna zarówno dla rolnika, który zarabia więcej, ale i konsumenta. W dobie koronawirusa niektóre formy są trudne do zrealizowania, ale jednak warto zwrócić uwagę na sprzedaż przez internet, która cieszy się coraz większym powodzeniem.





Na temat skracania łańcucha dostaw wypowiedział się także Janusz Białoskórski, rolnik i współwłaściciel Zakładów Mięsnych Dolina Noteci w Czarnkowie w woj. wielkopolskim. W 2015 r. wpadł na pomysł z 7 innymi rolnikami, aby przejąć zakłady mięsne. Jak podkreśla początkowo problemy były duże, m.in. rosyjskie embargo, czy chociażby brak doświadczenia w prowadzeniu takiej działalności. 

– Mimo, że droga była cierniowa, to się opłacało. Od dwóch lat jest coraz lepiej. Pozyskaliśmy sporo nowych klientów – wspomina Białoskórski. Zakład ubija miesięcznie 1200 tuczników i przerabia cały towar we własnej masarni, a odbiorcy i konsumenci zaufali nowej firmie na rynku. 

– Zaufanie zobowiązuje. Musimy dbać o klienta, konsument jest wymagający i coraz bardziej świadomy. Może zapłacić więcej, ale produkt musi być naprawdę z najwyższej półki. Droga naszego surowca jest bardzo krótka, zaopatrujemy sieci własnym transportem, ale także małe sklepiki. To co jest wyprodukowane dzisiaj, jutro trafia do sklepów – podkreślił Białoskórski. 


ASF – aktualna sytuacja w Polsce


Presja wirusa afrykańskiego pomoru świń w środowisku jest bardzo silna, jednak, jak podkreślił podczas wykładu na temat sytuacji epizootycznej w Polsce dr Bogdan Konopka, Główny Lekarz Weterynarii – nie tylko w Polsce. Bowiem w Niemczech zanotowano już 180 potwierdzonych przypadków ASF u dzików. W liczbie odnotowanych przypadków ASF u dzików w Polsce, wyprzedzają nas w ich liczbie jedynie Węgrzy, którzy nadal zmagają się z wysypem ASF w lasach. Wśród ponad 3,5 tys. przypadków ASF u dzików z pozytywnym wynikiem było około 6 tys. szt. 

Jak podkreślił dr Konopka w tym roku udało się przenieść decyzją KE, na wniosek Głównego Lekarza Weterynarii z niebieskich, do czerwonych stref około 100 powiatów. W ostatnim czasie zdjęto niebieską strefę z powiatu leszczyńskiego i poznańskiego. 

Według informacji przekazanej przez Głównego Lekarza Weterynarii ASF pochłonął, włącznie z decyzjami administracyjnymi o uboju prewencyjnym około 57 tys. świń, z czego około 5,3 tys. szt. w gospodarstwach kontaktowych. Dr Bogdan Konopka podkreślił, że około 70% wszystkich ognisk wystąpiło w gospodarstwach utrzymujących do 50 sztuk świń. 


Szczegółowe relacje z V Forum Rolników i Agrobiznesu już niebawem na naszym portalu i na łamach top agrar Polska.

 


Widziałeś już nasze video "Jarosław Kalinowski o szansach i zagrożeniach w nowej WPR"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Koniec sporu handlowego Unii Europejskiej z USA

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Taru Aitikainen, wiceprezydent European Pig Producers, Finlandia
Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso
Janusz Białoskórski, szef Grupy Producenckiej Czarnków Dolina Noteci
dr Bogdan Konopka, Główny Lekarz Weterynarii oraz red. Anna Kurek
Wypowiedzi przesłane przez hodowców trzody chlewnej na nasze V Forum Rolników i Agrobiznesu.
Paulina Janusz-Twardowska, redaktor top agrar Polska
Wypowiedzi przesłane przez hodowców trzody chlewnej na nasze V Forum Rolników i Agrobiznesu.
Wypowiedzi przesłane przez hodowców trzody chlewnej na nasze V Forum Rolników i Agrobiznesu.
Prowadzące Sesję Świnie - red. Paulina Janusz-Twardowska i red. Anna Kurek
Debata z udziałem ekspertów: Taru Aitikainen, wiceprezydent European Pig Producers, Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, Janusz Białoskórski, szef Grupy Producenckiej Czarnków Dolina Noteci oraz dr Bogdan Konopka, Główny Lekarz Weterynarii.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody