Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

W Karpaczu o podkręcaniu wyników w produkcji świń

Obrazek

Jak zwiększyć wydajność w produkcji trzody chlewnej dyskutują dzisiaj w Karpaczu właściciele i zarządzający największymi fermami świń w Polsce. 

Anna Kurek7 grudnia 2018, 11:06

 

Wieprzowina wciąż pozostaje mięsem nr 1. na świecie. Jej produkcja z roku na rok jest coraz większa, a spożycie cały czas przewyższa mięso drobiowe. Obecnie światowa konsumpcja wieprzowiny stanowi 40%, drobiu 32%, a wołowiny prawie 22%.

 

– Światowa produkcja świń wzrosła w ciągu ostatnich 2 lat o 3,2%. Największymi producentami wciąż pozostają Chiny. Europejska produkcja stanowi ok. 23% światowego wolumenu – mówił Chris Rigby (UK, Primary Diets). 

 

Trudna sytuacja na rynku jest spowodowana zdaniem ekspertów m.in. wystąpieniem ASF w Belgii. Kraj ten po utraceniu możliwości eksportu na rynki trzecie musi ulokować swoją produkcję w Europie. Dlatego tak niebezpieczne byłoby dla nas pojawienie się wirusa ASF w Niemczech, czy w Danii. Oznaczałoby to, że tamtejsza wieprzowina zalałaby Europę powodują ogromne zachwiania na rynku. 

 

– Na naszym podwórku musimy zadbać o to, aby z populacji dzikich zwierząt nie wprowadzić wirusa ASF do chlewni. To oznacza, że musimy przestrzegać podstawowych zasad bioasekuracji – mówił prof. Zygmunt Pejask, którego zdaniem ASF nie jest chorobą szybko szerzącą się i wcale nie jest łatwo wprowadzić ją do stada. 

Dlatego w dużej mierze to od właścicieli stad zależy bezpieczeństwo chlewni. CO ciekawe, pomimo pojawienia się ASF w Polsce poziom produkcji cały czas rośnie. W zeszłym roku ubito w Polsce 22 mln świń, a rok 2018 może się zakończyć z ubojami na poziomie 23 mln szt. Wzrasta również pogłowie. Na dzień dzisiejszy mamy 11,7 mln świń i ok. 900 tys. loch.

 



1 z 4
Konferencję otworzył Wojciech Pichowicz (Primary Diets)

Konferencję otworzył Wojciech Pichowicz (Primary Diets)

2 z 4
Konferencja "Jak zwiększyć wydajność w produkcji trzody chlewnej?" w Karpaczu

Konferencja "Jak zwiększyć wydajność w produkcji trzody chlewnej?" w Karpaczu

3 z 4
Chris Rigby (UK, Primary Diets) mówił o światowym rynku wieprzowiny

Chris Rigby (UK, Primary Diets) mówił o światowym rynku wieprzowiny

4 z 4
prof. Zygmunt Pejsak wyjaśniał jak ochronić stado przed ASF

prof. Zygmunt Pejsak wyjaśniał jak ochronić stado przed ASF

Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)