Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

W Karpaczu o podkręcaniu wyników w produkcji świń

07.12.2018

Drukuj

W Karpaczu o podkręcaniu wyników w produkcji świń

Artykuł dostępny

r e k l a m a

 

Wieprzowina wciąż pozostaje mięsem nr 1. na świecie. Jej produkcja z roku na rok jest coraz większa, a spożycie cały czas przewyższa mięso drobiowe. Obecnie światowa konsumpcja wieprzowiny stanowi 40%, drobiu 32%, a wołowiny prawie 22%.

 

– Światowa produkcja świń wzrosła w ciągu ostatnich 2 lat o 3,2%. Największymi producentami wciąż pozostają Chiny. Europejska produkcja stanowi ok. 23% światowego wolumenu – mówił Chris Rigby (UK, Primary Diets). 

r e k l a m a

 

Trudna sytuacja na rynku jest spowodowana zdaniem ekspertów m.in. wystąpieniem ASF w Belgii. Kraj ten po utraceniu możliwości eksportu na rynki trzecie musi ulokować swoją produkcję w Europie. Dlatego tak niebezpieczne byłoby dla nas pojawienie się wirusa ASF w Niemczech, czy w Danii. Oznaczałoby to, że tamtejsza wieprzowina zalałaby Europę powodują ogromne zachwiania na rynku. 

 

– Na naszym podwórku musimy zadbać o to, aby z populacji dzikich zwierząt nie wprowadzić wirusa ASF do chlewni. To oznacza, że musimy przestrzegać podstawowych zasad bioasekuracji – mówił prof. Zygmunt Pejask, którego zdaniem ASF nie jest chorobą szybko szerzącą się i wcale nie jest łatwo wprowadzić ją do stada. 

Dlatego w dużej mierze to od właścicieli stad zależy bezpieczeństwo chlewni. CO ciekawe, pomimo pojawienia się ASF w Polsce poziom produkcji cały czas rośnie. W zeszłym roku ubito w Polsce 22 mln świń, a rok 2018 może się zakończyć z ubojami na poziomie 23 mln szt. Wzrasta również pogłowie. Na dzień dzisiejszy mamy 11,7 mln świń i ok. 900 tys. loch.

 

Polecane dla Ciebie:

article icon

Sejmowa awantura o ASF

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Konferencję otworzył Wojciech Pichowicz (Primary Diets)
Konferencja "Jak zwiększyć wydajność w produkcji trzody chlewnej?" w Karpaczu
Chris Rigby (UK, Primary Diets) mówił o światowym rynku wieprzowiny
prof. Zygmunt Pejsak wyjaśniał jak ochronić stado przed ASF

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody