Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

W Sejmie o dramatycznej sytuacji na rynku trzody chlewnej

15.11.2018

Drukuj

W Sejmie o dramatycznej sytuacji na rynku trzody chlewnej

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Wśród nich znajduje się m. in. duża grupa wielkopolskich hodowców trzody chlewnej, którzy przyjechali do Warszawy by zabrać głos w sprawie ciężkiej sytuacji prowadzonych przez siebie gospodarstw. W rozmowie z naszą redakcją zapewniają, że nie opuszczą gmachu Sejmu, póki nie przedstawią posłom wszystkich problemów, z którymi muszą się borykać każdego dnia. Jak mówią, do hodowli świń już dawno nie mają z czego dokładać. Ceny rynkowe są katastrofalnie niskie i nie pokrywają kosztów produkcji. Do tego jeszcze obowiązki bioasekuracyjne i widmo pojawienia się wirusa ASF także w zachodniej części Polski. Wielkopolska jest regionem, gdzie jest bardzo duża koncentracja produkcji trzody i lęk przed pojawieniem się wirusa jest bardzo duży.

Oprócz rolników na posiedzeniu komisji będą także przedstawiciele rolniczych organizacji branżowych.

O tym co dzieje się na tym posiedzeniu będziemy informować na bieżąco. Link do transmisji na żywo TUTAJ.

r e k l a m a

Plan posiedzenia Komisji:

Rozpatrzenie informacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat rozwoju sektora wieprzowiny w świetle Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju.

Prezentacja opinii na temat „Rozwoju sektora trzody chlewnej w Polsce – stan obecny oraz konieczne działania”:
  1. Kierunki rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce i na świecie, wyzwania dla polskiego sektora trzody, pozycja Polski na rynku unijnym i światowym – przedstawia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
  2. Analiza opłacalności produkcji trzody chlewnej w zależności od systemu (zamknięty, otwarty, nakładczy) i skali chowu – przedstawia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
  3. Kierunki doskonalenia i rola linii 990 w krajowym programie produkcji wieprzowiny – przedstawia dr inż. Marian Kamyczek, Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Pawłowice.
  4. Możliwości rozwoju sektora wieprzowiny w Polsce w oparciu o polską hodowlę – przedstawia Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.
  5. Produkcja wieprzowiny wysokiej jakości (systemy jakości; znakowanie; promocja; oczekiwania konsumentów) – przedstawia Związek Polskie Mięso Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.
  6. Strategia żywienia macior – przedstawia prof. Maciej Gajęcki.
  7. Ograniczenia w handlu wieprzowiną po ewentualnym rozprzestrzenianiu się wirusa ASF na teren Niemiec oraz potencjalne skutki dla branży produkcji wieprzowiny w Polsce i Europie – przedstawia Aleksander Dargiewicz, Dyrektor Zarządzający Krajowym Związkiem Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej.
  8. Wsparcie sektora wieprzowiny w Polsce (PROW 2014-2020, w tym wsparcie hodowli rodzimych ras świń; postęp biologiczny) – przedstawia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
  9. Rozwój sprzedaży wieprzowiny w ramach krótkich łańcuchów dostaw - zmiany przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz prawa podatkowego – przedstawia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Fot. Bujoczek

Widziałeś już nasze video "Prof. Daniel Korniewicz (LNB): Podrożeją premiksy farmerskie"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Prof. Andrzej Kowalski z IERiGZ mówił o rozwoju sektora trzody chlewnej w Polsce.
Prezydium Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wiceminister rolnictwa Tadeusz Romańczuk mówi o rozwoju sektora wieprzowiny w świetle Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju.
Sala Kolumnowa Sejmu jest wypełniona paralmentarzystami, rolnikami i pzredstawicielami związków branżowych.
Do Sejmu przyjechali m. in. rolnicy z Wielkopolski.
Sala Kolumnowa Sejmu jest wypełniona paralmentarzystami, rolnikami i pzredstawicielami związków branżowych.
Sala Kolumnowa Sejmu jest wypełniona paralmentarzystami, rolnikami i pzredstawicielami związków branżowych.
O kosztach produkcji na podstawie analiz FADN informuje pani prof. Aldona Skarżyńska z z-du Rachunkowości Pracownia Agrokosztów IERiGŻ
Grzegorz Majchrzak z Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.
Marek Walczak, hodowca trzody chlewnej przedstawił zarzuty w zakresie skuteczności pracy inspekcji weterynaryjnej w terenie.

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody