Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

W USA zatwierdzono modyfikację genetyczną świń do produkcji żywności

23.01.2021

Drukuj

W USA zatwierdzono modyfikację genetyczną świń do produkcji żywności

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Jak niedawno podał FDA, są to świnie, których informacja genetyczna została zmodyfikowana genetycznie, tak że ich komórki nie przenoszą już na powierzchni tak zwanego cukru alfa-gal. Oznacza to, że mięso może być również spożywane przez osoby z zespołem alfa-gal (AGD), które mają alergię na cukier alfa-gal i dlatego nie mogą jeść czerwonego mięsa. Ponadto, przy użyciu świń, można by stosować wyroby medyczne, takie jak środki powodujące krzepnięcie krwi, które staną się bezpieczniejsze dla osób z AGD.

W oficjalnej procedurze testowej zbadano między innymi bezpieczeństwo modyfikacji genetycznej dla konsumentów mięsa. Zgodnie z tym, żywność ze świń GalSafe jest bezpieczna do spożycia przez ogół populacji. Ponadto nie oczekuje się, że genetycznie zmodyfikowane zwierzęta będą miały jakikolwiek wpływ na środowisko poza analogicznym wpływem, jak świnie hodowane tradycyjnie bez stosowania inżynierii genetycznej.

Modyfikacja genetyczna została opracowana przez firmę medyczną Revivicor. Mięso genetycznie zmodyfikowanych świń będzie początkowo sprzedawane wyłącznie drogą wysyłkową. Jak dotąd jeden z gatunków łososia był jedynym zmodyfikowanym genetycznie zwierzęciem dopuszczonym do spożycia przez ludzi w Stanach Zjednoczonych. Istnieje również kilka genetycznie zmodyfikowanych gatunków zwierząt wykorzystywanych do produkcji leków, w tym koza.

Źródło: AgE
Fot. Pixabay

Widziałeś już nasze video "Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Przedstawiciele branży tytoniowej czują się dyskryminowani. Też chcą korzystać z mechanizmów wsparcia WPR

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody