StoryEditor

Wieprzowina drożeje, ale bywało lepiej…

W maju średnia ceny wieprzowiny wzrosła w UE o ponad 7% w stosunku do poprzedniego miesiąca. Polska wieprzowina także podrożała, ale wciąż nie osiągnęliśmy pułapu cen z 2007 r.
27.06.2016., 14:06h

W piątym miesiącu br. stawki skupowe wieprzowiny zwiększyły się w 23 krajach UE. Nie uległy zmianie tylko na Malcie. W omawianym czasie średnia cena wieprzowiny wynosiła 136,85 euro za 100 kilogramów, a zatem wzrosła o 7,3% w porównaniu z ceną kwietniową. Jednak jeśli porównać tę stawkę z ceną z maja 2015 r, to widać, że jest ona niższa o 3,6% i także niższa od ceny z maja 2007 r., kiedy to wynosiła 131,45 euro/100 kg.

Gdzie wzrosły ceny najbardziej?

Ceny wieprzowiny najdynamiczniej rosły: w Rumunii (+15,2%), Portugalii (+13,5%), Niemczech (+9,1%), Luksemburgu (+9,0%), Hiszpanii (+9,0%), Holandii (+8,7%), Austrii (+8,7%), na Węgrzech (+8,2%), w Belgii (+7,7%), Polsce (+7,3%), Chorwacji (+7,2%), Słowenii (+7,0%), na Łotwie (+5,7%), Litwie (+5,1%), w Czechach (+4,6%), Wielkiej Brytanii (+4,3%), we Francji (+4,3%), w Danii (+4,1%), na Słowacji (+3,9%), we Włoszech (+3,1%) oraz w Bułgarii (+1,2%) – informuje FAPA.

Polska wieprzowina bywała droższa

Średnie stawki nie wszędzie jednak rosły. W trzech krajach członkowskich spadły – tak było w Estonii (-1,2%), Finlandii (-0,6%) oraz w Szwecji (- 0,2%). Według ogólnych danych, w Polsce w maju za wieprzowinę średnio płacono 1,36 euro/kg, tym samym stawka była niższa o 2% niż rok wcześniej, jednocześnie była ona nieco wyższa od średniej ceny unijnej. Natomiast w maju krajowa (średnia) cena wieprzowiny była wyższa o 6,2% od ceny w Danii, ale i o prawie 5% niższa od stawki oferowanej w Niemczech.

Popyt i dobra pogoda

Wzrost cen mięsa wieprzowego wynika nie tylko z rozpoczętego sezonu grillowego, ale także ze wzrostu światowego popytu na ten gatunek mięsa, szczególnie ze strony Chin, które intensywnie kupują wieprzowinę, np. z Niemiec i Hiszpanii. To sprawia, że hodowcy trzody chlewnej, przynajmniej na razie, mogą spać spokojnie. Oczywiście fakt ten jest na rękę szczególnie tym zakładom, które eksportują mięso. Choć lokalne hurtownie i sklepy nie są zadowolone z podwyżek cen skupu wieprzowiny, ponieważ i konsument nie przywykł, a właściwie odwykł od tego poziomu cen (podobne ceny były już przecież kilka lat temu).



Po ile skupują u nas świnie?


Z ostatniej redakcyjnej sondy cenowej wynika, że za tuczniki płacą średnio 4,63 zł/kg żywca i 6,19 zł/kg w WBC, co w przypadku tego ostatniego oznacza wzrost o 10 groszy w stosunku do ubiegłego tygodnia. Najwięcej, bo 5,20 zł/kg żywca płacą w województwie łódzkim, a najmniej bo 4 zł/kg w lubelskim i mazowieckim. Natomiast za klasę E ubojnie płacą minimalnie 5,90 zł/kg (też w województwie lubelskim) i maksymalnie 6,60 zł/kg w województwie lubelskim (podane ceny - na podstawie sondy przeprowadzonej przez redakcję topagrar.pl).    ag, na podst. źródeł własnych i FAPA

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 14:49